Što je sve potrebno kako bi snimka bila prisutna na digitalnim servisima? Koliko se poslovanje glazbene industrije promijenilo u digitalnom dobu? Koji su izazovi digitalnog doba za diskografe i izvođače?

Dana 17. studenog 2022. godine u organizaciji Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava) održat će se prva Međunarodna konferencija o digitalnim pravima u glazbenoj industriji.

Na drugom dijelu konferencije pod nazivom “Izazovi poslovanja u glazbenoj industriji nakon stupanja na snagu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima” okupljeni domaći i međunarodni stručnjaci raspravljat će o tome što je sve potrebno da bi snimka uopće bila prisutna na digitalnim servisima, koliko se poslovanje glazbene industrije razlikuje u digitalnom dobu u odnosu na tzv. analogno doba, koje su današnje investicije u glazbeni sadržaj, ali i koji se sve poslovni izazovi postavljaju pred diskografe i izvođače posebno uzimajući u obzir nova pravna pravila, primjerice u Hrvatskoj.

U nastavku predstavljamo paneliste, sve redom istaknute stručnjake u području poslovanja glazbene industrije u digitalnom dobu.

PANELISTI

Robbert Baruch radi u diskografskoj kući Universal Music Group kao viši potpredsjednik za odnose s javnošću u Europi od 2021. Nakon završetka studija političkih znanosti i javne uprave u Leidenu te teologije u Jeruzalemu i Amsterdamu, radio je, među ostalima, i kao menadžer za odnose s javnošću u  nizozemskom društvu za kolektivno upravljanje autorskim pravima i glazbenim izdavaštvom Buma/Stemra.

Branko Komljenović se bavi diskografskom djelatnošću od 1994. godine. Posljednjih petnaest godina direktor je diskografske kuće Menart, ekskluzivnog licencnog distributera glazbe diskografske kuće Sony Music Entertainment.  Aktivan je u brojnim diskografskim asocijacijama u Hrvatskoj i u regiji, te obnaša funkciju dopredsjednika HDU-a i ZAPRAF-a.

Ema Duljaj je u glazbenoj industriji od 2019., kada se zaposlila u diskografskoj kući Croatia Records, gdje se kao članica digitalnog odjela bavi upravljanjem i distribucijom digitalnih asseta i uređivanjem prava na digitalnim platformama.

Siniša Bizović je direktor diskografske kuće Spona, koja je do sada objavila preko 300 diskografskih izdanja. Osnivač je udruge Hrvatske blues snage, te pokretač festivala Velika rock eksplozija, Zagreb International Blues Festival i Instrumentalna konstrukcija. Jedno vrijeme vršio je funkciju predsjednika Hrvatske diskografske udruge.

Pravni savjetnik HDU-a i ZAPRAF-a Mladen Milić moderirat će drugi panel. Po struci diplomirani pravnik, aktivno radi na lobiranju i implementaciji DSM Direktive od samih početaka te vodi komunikaciju sa zastupnicima u Europskom parlamentu, državnim tijelima u Hrvatskoj i inozemnim partnerima poput IMPALE i IFPI-ja.

Prijave još uvijek traju, a mjesta su ograničena. Stoga požurite i prijavite se za sudjelovanje na konferenciji.

Više informacija o konferenciji možete pročitati na službenoj stranici: