IFPI objavio najprodavanijeg izvođača u 2018. (Global Recording Artist Of The Year Award)

IFPI, međunarodna organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, objavila je najprodavanijeg izvođača u svijetu u 2018. godini (Global Recording Artist Of The Year Award). Drake je tako, zahvaljujući svom globalno uspješnom albumu Scorpion, petom snimljenom izdanju koje uključuje hitove poput God’s Plan, Nice for What te In My Feelings, jedini izvođač u svijetu koji je po drugi put zaslužio ovo priznanje (prvo priznanje dobio je za 2016. godinu).

Objavljen u lipnju 2018., album je srušio svjetske rekorde prodaje u prvom tjednu nakon izlaska i predstavljanja javnosti. Scorpion je prvi album koji je dosegao milijardu tzv. streamova putem različitih svjetskih platformi. Prema podacima iz Apple Musica, album se plasirao na prvu poziciju u čak 92 zemlje.

‘IFPI Global Recording Artist of the Year’ dodjeljuje se već šestu godinu zaredom kao jedinstveno i autoritativno priznanje koje odražava umjetnikov svjetski uspjeh u digitalnim i fizičkim glazbenim formatima, od streama do vinila. Prethodni primatelji ove prestižne nagrade su One Direction (2013.), Taylor Swift (2014.), Adele (2015.), Drake (2016.) i Ed Sheeran (2017.).   

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, izjavila je: “Drake je imao nevjerojatnu, rekordnu godinu, koja je više nego vrijedna titule svjetskog izvođača godine. To što je Drake po drugi put osvojio ovu nagradu svjedoči o njegovom kontinuiranom globalnom prizivu i njegovoj sposobnosti angažiranja i povezivanja sa svojim slušateljima“.  

Južnokorejski boyband BTS zauzima drugo mjesto na popisu IFPI-ja nakon masovnog globalnog uspjeha albuma LOVE YOURSELF 轉 Tear, objavljenog u svibnju 2018. Ed Sheeran, koji je primio priznanje za 2017. godinu, drži čvrstu poziciju na broju 3 sa svojim albumom ÷ (Divide).

Nagrada ‘IFPI Global Recording Artist of the Year’ i njihova top 10 ljestvica jedini su službeni rang koji točno obuhvaća diskografski rad i angažman s glazbenicima preko streaming kanala, uz digitalnu i fizičku prodaju albuma i singlova na globalnoj razini.

Kriteriji priznanja ‘IFPI Global Recording Artist of the Year’ uključuju prodaju albuma – preko digitalnih, CD i vinilnih formata, podjednako preuzete s interneta i fizički kupljene do streamova kroz cijelu kalendarsku godinu. Objavljena lista uključuje svu glazbu svakog pojedinog izvođača, a ne samo jednu pjesmu ili album. Koristi jedinice ekvivalentne albumima za kombiniranje mjerenja preuzimanja, fizičke prodaje i streamova.

TOP 10 najprodavanijih izvođača u 2018.:

  1. Drake
  2. BTS
  3. Ed Sheeran
  4. Post Malone
  5. Eminem
  6. Queen
  7. Imagine Dragons
  8. Ariana Grande
  9. Lady Gaga
  10. Bruno Mars

(izvor: IFPI)