IFPI, međunarodna organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, dodijelila je titulu najprodavanijeg izvođača u svijetu u 2019. godini (Global Recording Artist Of The Year Award) kantautorici Taylor Swift. Ovo je druga takva nagrada za Swift, koja je proglašena najprodavanijom izvođačicom 2014. godine.

Za Taylor Swift 2019. bila je još jedna vrlo uspješna godina jer je u kolovozu izdala svoj sedmi studijski album, Lover. Album je svoj prvi tjedan prodaje dočekao na samom vrhu u više od 10 zemalja, a samo u prvom tjednu prodaje, album je dosegao ekvivalent prodaje tri milijuna primjeraka na svjetskom tržištu. Uz album, izdana su i tri singla: ME!, na kojem se pojavio i Brendon Urie iz skupine Panic! at the Disco; You Need To Calm Down te naslovna pjesma, Lover. Pjesma ME! svoj prvi tjedan našla se na broju jedan svjetskih lista streaming platforme Spotify.

Izvršna direktorica IFPI-ja, Frances Moore, izjavila je: „Taylor Swift je utemeljenje istinski svjetske zvijezde koja nastavlja rasti kao umjetnica, uspijeva zadržati iznimno snažnu povezanost sa svojim obožavateljima, ali i razvijati zvuk sa svakim novim albumom. Užitak je dodijeliti Tayor ovu nagradu Najprodavanijeg izvođača godine po drugi put.

Ljestvica top 10 najprodavanijih izvođača predstavlja najveće i najbolje izvođače iz cijelog svijeta, od novijih imena poput Billie Eilish i BTS-a, do legendi poput The Beatlesa i Queena. Ovaj široki spektar pokazuje da se ljubav prema glazbi može iznova probuditi uz nove i drugačije glazbenike, a isto tako može trajati desetljećima. Čestitam svim glazbenicima koji su se našli na ovoj ljestvici.“

Ed Sheeran zauzeo je drugo mjesto te se po treći put zaredom našao na ljestvici svjetskih top 10, što može zahvaliti svom albumu No. 6 Collaborations Project, na kojem je surađivao s glazbenicima kao što su Stormzy, Cardi B, Camila Cabello i Khalid. Album je dosegao broj jedan u 19 zemalja, dok je najavni single albuma, I Don’t Care, s Justinom Beiberom, ostvario najbolju poziciju na listama u čak 26 zemalja.

Iza Post Malonea nalazi se još jedna uspješna godina u kojoj se pozicionirao na treće mjesto ljestvice 2019. godine, što predstavlja pomak s četvrtog mjesta 2018. godine. Sunflower, single na kojem je surađivao sa Swan Leejem, zadržao je svoju popularnost na streaming servisima i u 2019., a popraćen je i trećim studijskim albumom Hollywood’s Bleeding koji je izdan u rujnu,  a dosegao je prvo mjesta na ljestvicama zemalja kao što su Australija, Kanada, Ujedinjena Kraljevina i SAD.

Taylor Swift dobitnica je sedme Nagrade za najprodavanijeg izvođača godine, jedinstvenog i pouzdanog priznanja koje odražava svjetski uspjeh glazbenika u digitalnim i fizičkim oblicima, od streaminga do vinila. Prethodni dobitnici ove prestižne nagrade su One Direction (2013.), Taylor Swift (2014.), Adele (2015.), Drake (2016. i 2018.) i Ed Sheeran (2017.).

 

TOP 10 najprodavanijih izvođača u 2019.:

  1. Taylor Swift
  2. Ed Sheeran
  3. Post Malone
  4. Billie Eilish
  5. Queen
  6. Ariana Grande
  7. BTS
  8. Drake
  9. Lady Gaga
  10. The Beatles

(izvor: IFPI)

 

Nagrada ‘IFPI Global Recording Artist of the Year’ i njihova top 10 ljestvica jedini su službeni rang koji točno obuhvaća diskografski rad i angažman s glazbenicima (preko streaming kanala, uz digitalnu i fizičku prodaju albuma i singlova) na globalnoj razini. Mjeri se na temelju relativne vrijednosti svakog načina slušanja.

Fotografije: Amazon, IFPI