IFPI, organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, proglasila je singl bad guy pjevačice Billie Eilish najvećim singlom 2019. godine

bad guy peti je singl s prvog albuma Billie Eilish WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, a izdan je prilikom objave samog albuma, 29. ožujka 2019. Pjesma je ostvarila trenutačan uspjeh i zauzela prvo mjesto na više od 15 top ljestvica diljem svijeta,  uključujući SAD, Australiju, Kanadu i Meksiko. bad guy prošle je godine postao druga najstreamanija pjesma na platformi Spotify na globalnoj razini i, prema podacima aplikacije Shazam, bila je najpretraživanija pjesma 2019. godine

Pjesma bad guy, u siječnju 2020. nagrađena je Grammyjem za Pjesmu godine, a album na kojem se nalazi Grammyjem za Album godine na 62.  dodjeli ove prestižne glazbene nagrade, čime je Eilish postala najmlađa dobitnica u povijesti nagrade u potonjoj kategoriji.

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, izjavila je: “Billie Eilish pokorila je svijet svojim nevjerojatnim glasom i zvukom koji prkosi svrstavanju u kalup žanra. Ona je također glazbenica koji se u svojim tekstovima bavi važnim pitanjima kao što su mentalno zdravlje, koji jasno odjekuju među obožavateljima. Želimo joj puno uspjeha u još jednoj godini za koju ne sumnjamo da će biti iznimno uspješna.”

Old Town Road glazbenika Lil Nas X  drugi je najveći globalni singl prošle godine. Popularna senzacija društvene mreže tiktok vladala je ljestvicama većim dijelom 2019. godine. Pjesma, jedinstvena po svojoj fuziji coutry i rap žanra, oborila je rekord za najduži uzastopni boravak na prvom mjestu Billboard Hot 100 ljestvice.

Señorita, duet Shawna Mendesa i Camile Cabello (koja je imala globalni broj jedan singl u 2018., Havana ft. Young Thug), zauzela je treće mjesto na top listi. Ovo je druga suradnja mladih glazbenika te je dosegla broj jedan na Billboard Hot 100 SAD-a, kao i u trideset i pet drugih zemalja, uključujući Ujedinjenu Kraljevinu, Australiju i Kanadu. Señorita je isto tako najstreamanija pjesma na svijetu u 2019. na platformi Spotify.

Svjetski digitalni singl 2019. godine organizacije IFPI druga je od godišnjih nagrada koje je ove godine proizašla iz IFPI-ovih svjetskih ljestvica, nakon dodjele nagrade za Najprodavanijeg izvođača u svijetu u 2019. godini kantautorici Taylor Swift.

Ljestvica „IFPI Global Digital Singles Chart“ jedina je rang lista koja precizno mjeri slušanje na temelju audio streaminga, video streaminga i trajnog preuzimanja na svjetskoj razini. Mjeri se na temelju relativne vrijednosti svakog načina slušanja.

Top 10 Svjetskih digitalnih singlova 2019. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(izvor: IFPI)

Fotografija: Carsten Windhorst