Prva nacionalna konferencija za izvođače u glazbenoj industriji održat će se zahvaljujući organizaciji Hrvatske diskografske udruge uz podršku ZAPRAF-a kao organizacije za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriti će Goran Komerički na temu „Kultura streaminga: Novo doba za izvođače“, Valentina Šokec iz odvjetničkog društva Korper i partneri na temu „Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima“ te Ivan Božajić iz 1Playeda na temu „Praćenje emitiranja snimaka: prezentacija 1Played sustava“.

Cilj konferencije je svim sudionicima glazbene industrije omogućiti razmjenu znanja i iskustva, ali i što boljeg i transparentnijeg komuniciranja prema izvođačima kako bi oni imali priliku čuti i naučiti nešto novo te na taj način bolje razumjeti određene procese unutar glazbenog sustava.

Besplatna konferencija se održava u hibridnom izdanju 6. rujna, a otvorit će ju, ispred Hrvatske diskografske udruge, Maja Vidmar Klarić.

Prva nacionalna konferencija za izvođače u glazbenoj industriji

Glavni programer i autor sustava za broadcast monitoring radijskih postaja 1Played Ivan Božajić sudionike će uvesti u temu praćenja emitiranja snimaka.

Bavi se izradom informacijskih sustava bazirane na web tehnologijama, te povezivanjem takvih sustava sa sistemskim aplikacijama i bazama podataka u cilju unaprijeđena poslovnog procesa, ubrzavanja rada i stvaranje efikasnije radne okoline.

Nastavnik je na Visokom učilištu Effectus i Visokom učilištu Algebra te vanjski suradnik tvrtki: Iskon, Croadria, AIPA Slovenija, Veleučilište Velika Gorica, ElitaPlus.

Kako sustav 1Played funkcionira i od kuda prikuplja podatke o emitiranju pjesme, Božajić je rekao: „1played je kompleksan informacijski sustav za airplay monitoring koji koristi metodu audio fingerprinta kako bi 24 sata dnevno preko preko 140 radio postaja u Hrvatskoj te preko 50 postaja u regiji. Metoda audio fingerprinta odnosi se na stvaranje jedinstvenog digitalnog otiska svake snimke te pronalaženje tog otiska u radijskom eteru. U suradnji s partnerima poput Hrvatske diskografske udruge baza 1Playeda sustava sadrži preko 40 milijuna audio fingerprinta, u njemu se nalaze pohranjeni otisci svih hrvatskih glazbenih izdanja, a u suradnji sa stranim partnerima omogućen je pristup i audio otiscima strane glazbe. Svaki put kad sustav detektira emitiranje neke snimke u bazu se pohranjuje zapis o točnom vremenu i postaji na kojoj se snimka izvodila. Prikupljanje takve količine podataka omogućava 1Played sustavu izradu raznih izvještaja i statistike, a jedna od njih je i HR top lista. Svaka postaja koju sustav prati ima dodijeljen ponder koji odgovara razini koncesije koju postaja ima. Za razdoblje od ponedjeljka do nedjelje, svaki tjedan napravi se kalkulacija koliko je koja snimka bila puštena na svakoj postaji u razdoblju od 6 sati ujutro do 1 sat navečer, te se dobiveni broj puštanja na svakoj postaji množi sa ponderom te postaje, na kraju se zbrajaju svi rezultati za svaku snimku po postajama i tako se dobije ukupni broj bodova koji rangira snimku na HR top listi.“

Ova konferencija postat će tradicionalna te će tematski i sadržajno voditi brigu da se govori o aktualnim temama unutar glazbene industrije.

Svi zainteresirani za konferenciju mogu se prijaviti putem mail adrese izvodaci@hdu.hr, a Zoom link konferencije sudionicima će biti dostavljen dan prije održavanja konferencije.