Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, u suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija, osiguralo je 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija u okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja.

Kako prenose i iz samog Ministarstva “Kulturne i kreativne industrije koje značajno doprinose hrvatskom BDP-u među prvima su osjetile posljedice bolesti COVID 19. Zabrana okupljanja i otkazivanja kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila je štetne ekonomske učinke na poduzetnike, umjetnike te ostale fizičke i pravne osobe u sektoru kulture koji su zbog nemogućnosti javnog djelovanja ostali bez svih prihoda. S velikim poteškoćama suočavaju se kinoprikazivači, filmski producenti i distributeri, medijski i glazbeni sektor, dizajneri, izdavači, knjižari, organizatori kulturnih događanja i kulturne institucije koji zbog nastale javnozdravstvene krize nisu mogli, a pojedini još uvijek ne mogu obavljati svoju djelatnost.”

Kad je riječ o glazbenoj industriji, na temelju vlastite online ankete provedene među ZAPRAF-ovim davateljima punomoći, čak pola ispitanika u ožujku 2020. zabilježilo je najmanje 50% niže prihode u poslovanju, dok je njih 23% imalo od 30% do 50% manje prihoda u istom periodu. Samo u ožujku, taj gubitak kreće se i do 2.5 milijuna kuna, a predviđanja ispitanika nisu izrazito pozitivna s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i svijetu. Čak njih 64% očekuje najmanje 50% niže prihode u daljnjem poslovanju za 2020. godinu.

Upravo iz tog razloga Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), uz podršku Hrvatske diskografske udruge, u svibnju ove godine osnovala je Fond za očuvanje i daljnji razvoj glazbene industrije u okviru kojeg je podijeljena novčana pomoć u iznosu od  1.000.000,00 kuna iz sredstava prikupljenih naknada od iskorištavanja fonogramskih prava u 2019. godini, kako bi se potaknuo opstanak i daljnji razvoj gotovo stoljetne diskografske tradicije na ovim područjima, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta ugroženih epidemijom COVID-19.

Predsjednik Upravnog odbora ZAPRAF-a, Želimir Babogredac, tim je povodom izjavio:„Ovim se sredstvima proizvođačima fonograma nastoji pružiti podrška i poticaj za daljnji rast i razvoj. Time ulažemo u budućnost hrvatske glazbe, što uključuje sve one koji sudjeluju u procesu kreiranja novog glazbenog sadržaja: producente, dizajnere, studijske glazbenike, izvođače, fotografe, tehničare, režisere video spotova i ostale sudionike glazbene industrije. Nadamo se da će ova sredstva služiti kao dodatan poticaj za stvaranje novih, kreativnih snimaka te da ćemo iz ovog izazovnog razdoblja izaći obogaćeni za pregršt dobre, domaće glazbe“.

Novi program mjera Ministarstva kulture primjenjuje se samo na zahtjev za kredite za gubitke, obrtni kapital, operativne troškove i troškove koji se pripisuju navedenim sektorima, za troškove i gubitke koje ne bi imali da nije došlo do ove izvanredne situacije uzrokovane pandemiji COVID-19, a obuhvaća djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti  (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti.

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima kredita saznajte na sljedećoj POVEZNICI.

Pozivamo sve članove HDU-a i davatelje punomoći ZAPRAF-u da, uz naše informativne newslettere, redovito prate novosti Ministarstva kulture na kojima se mogu pronaći najažurnije informacije o raznim oblicima pomoći onima zahvaćenim utjecajima krize virusa COVID-19.

Stručna služba HDU-a i ZAPRAF-a