Jučer, 25. lipnja 2020., u predivnom vrtu Croatia Recordsa, emitirana je posebna epizoda Svijeta diskografije, uglednog radijskog voditelja, Zlatka Turkalja, u kojoj je proslavljen 25. rođendan Hrvatske diskografske udruge. Tom prilikom dodijeljena su i priznanja izvođačima čiji su vinili bili najuspješniji u 2019. godini.

Svijet diskografije radijska je emisija koja se na Drugome programu Hrvatskoga radija emitira zadnji četvrtak svakog mjeseca, a donosi novosti i zanimljivosti iz glazbene industrije. U ovoj zanimljivoj emisiji redovito gostuju izvođači i diskografi s prve pozicije top-liste vinila koju na mjesečnoj razini donosi Hrvatska diskografska udruga. Top-lista vinila objavljuje se od 2018. godine, a temelji se na podacima prodaje vinila sa svih prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Ova je top lista još jedan od pokazatelja da Hrvatska diskografska udruga redovito prati svjetska i domaća kretanja u glazbenoj industriji i svoje aktivnosti provodi na temelju relevantnih i aktualnih zbivanja. Kako su te aktivnosti izgledale 1995., kada je Hrvatska diskografska udruga osnovana, za Svijet diskografije predstavili su jedni od osnivača Udruge, Hrvoje Markulj i Branko Paić. 

A kako djelovanje Hrvatske diskografske udruge izgleda danas, ispričali su Maja Vidmar Klarić, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF-a) i današnji predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac koji je ponosno proglasio album Majko zemljo Tihomira Popa Asanovića najuspješnijim vinilnim izdanjem zimskog razdoblja 2019. godine, a ujedno i najprodavanijim vinilom cijele 2019. godine.

Priznanje za najuspješnije vinilno izdanje proljeća 2019. zasluženo je došlo u ruke naše velike dive, Josipe Lisac za album Tu u mojoj duši stanuješ… koja je s veseljem primila ovu vijest i slušatelje Svijeta diskografije obradovala zanimljivostima iz svoje bogate glazbene karijere.

Da vinilna izdanja mogu biti popularna i među mlađom publikom urbanog izričaja koja glazbu sluša putem različitih medija, potvrdilo je i posebno priznanje za Vinil ljeta koji je pripao Vojku V za njegovu uspješnicu Vojko.

Zadnje posebno priznanje za značajan uspjeh tijekom jesenskog perioda 2019. godine dodijeljeno je za album Daleke obale, čija je Uspomena: sve najbolje uživo bila najprodavaniji album konca prethodne godine, a nagradu je primio član grupe, Boris Hrepić Hrepa.

 

Na samom je kraju ove zanimljive emisije, prepune anegdota naših poznatih glazbenika, voditelj Zlatko Turkalj uručio i posebno priznanje Hrvatskoj diskografskoj udruzi za 25 godina uspješnog rada i promicanja hrvatske glazbe, koje je u ime Udruge preuzeo njezin predsjednik, Želimir Babogredac. Ovo priznanje još jedan je od brojnih pokazatelja velikog značaja Hrvatske diskografske udruge u hrvatskoj glazbenoj industriji.