Uz autora knjige Zlatka Turkalja Turkija, govornici su bili i Gabi Novak, Željko Bebek, Miroslav Rus i Želimir Babogredac, a glazbeni dio uveličale su Antonela Doko i Luce

Nacionalni dan albuma 2023. obilježen je danas, uz promociju knjige “75 priča o albumima – Diskografska spajalica”, u Hoću knjigu Megastoreu. Događaj u organizaciji Hrvatske diskografske udruge, okupio je ljubitelje glazbe, autore, glazbenike i diskografsku industriju kako bi istaknuo značaj albuma u svijetu umjetnosti i zabave. Današnji dan podsjetio nas je na to koliko glazba kao umjetnost obogaćuje naše živote, povezuje nas unatoč različitim glazbenim preferencijama, prenosi priče i stvara duboka iskustva za slušatelje. Nacionalni dan albuma značajan je trenutak za hrvatsku glazbenu industriju i kulturnu baštinu, ističući njezinu važnost i doprinos umjetnosti.

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana albuma poklapa se sa 75. rođendanom glazbenog albuma kao formata. U svijetu glazbe, svaki album je unikatno djelo, a donosi priču i emocije, tekstove i zvukove. Kao podrška ovogodišnjem Nacionalnom danu albuma, mnogi poznati glazbenici preuzeli su ulogu ambasadora: Parni valjak, Detour, Ivana Kindl, klapa Šufit, Kojoti, Marko Matijević Sekul iz sastava Manntra, Mihael Kvorka i Teo Grčić.

Posebnost dana koji se obilježava u cijelome svijetu bila je promocija knjige Zlatka Turkalja Turkija “75 priča o albumima – Diskografska spajalica”, novog izdanja knjige iz edicije “Priče o albumima”. Nova poslastica za sve ljubitelje glazbe donosi priče o albumima i radu autora, glazbenika te diskografske industrije na jedinstven i inovativan način, kroz različite priče. Autor kao strastveni ljubitelj glazbe, s okupljenima je podijelio priče koje su inspirirale neke od najupečatljivijih glazbenih djela. Osim Zlatka Turkalja Turkija,  glazbene legende poput: Gabi NovakŽeljka BebekaMiroslava Rusa i Želimira Babogredca pričali su o anegdotama i osobnim iskustvima iz svijeta glazbe. Glazbeni program uveličale su Antonela Doko i Luce, koje su ostavile dubok utisak na sve prisutne ljubitelje glazbe koji su uživali u jedinstvenoj atmosferi.

Nacionalni dan albuma 2023. je privukao brojne poznate umjetnike i glazbenike, među kojima su bili i: Ivo Josipović, Miro Ungar, Ida Gamulin, Zlatko Mateša i Davor Štern.

Predstavljanje knjige “75 priča o albumima”

Predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac

Gabi Novak

Željko Bebek

Zlatko Turkalj Turki, radijski voditelj, urednik i autor knjige “75 priča o albumima – Diskografska spajalica”

Prof. Ivo Josipović

Lucija Ćustić Luce i Antonela Doko

Zlatko Turkalj Turki i Maja Vidmar Klarić

Želimir Babogredac, Klaudija Čular, Željko Bebek, Gabi Novak i Zlatko Turkalj Turki

Zlatko Turkalj Turki i Miroslav Rus

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge, i Facebook i Instagram stranici Hrvatske diskografske udruge.

Autor fotografija: Bojan Zibar