Hrvatska diskografska udruga ljubiteljima glazbe i široj javnosti kroz priče želi približiti albume, rad autora, glazbenika i diskografske industrije na jedan nov i drugačiji način

Od 2018. godine, ljubitelji glazbe u Hrvatskoj obilježavaju Nacionalni dan albuma kojim se odaje počast značaju glazbenih albuma u svijetu umjetnosti i zabave. Albumi su više od same kolekcija pjesama, a predstavljaju jedinstveno umjetničko djelo koje može prenijeti priču, emocije i stvoriti duboko iskustvo kod slušatelja. Nacionalni dan albuma je podsjetnik na to koliko je glazba važan segment u našim životima i kako nas povezuje i inspirira. Bez obzira na glazbene preferencije, ovaj dan je prilika da se slavi umjetnost glazbe kroz albume koji su oblikovali mnogobrojne živote i ostavili neizbrisiv trag u povijesti.

Ovogodišnje izdanje Nacionalnog dana albuma pod okriljem Hrvatske diskografske udruge u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima održat će se u subotu, 21. listopada, a obilježit će 75. rođendan glazbenog albuma kao formata. Spomenuti glazbeni format osobno je postignuće raznih glazbenika kojim obilježavaju karijere, umjetnički izraz, kreativnost, utjecaj na kulturi i utisak na slušatelje. Ova inicijativa pristigla je iz Ujedinjenog Kraljevstva 2018. godine, kada je po prvi puta obilježeno 70 godina od izlaska prvog glazbenog albuma „Mendelsson: Koncert u e-molu za violinu i orkestar, op. 64“ u izvedbi violinista Nathana Millsteina i Njujorškog filharmonijsko-simfonijskog orkestra.

Svake godine spomenuti glazbeni dan podržavaju brojni ambasadori, a ove godine u ambasadorskoj ulozi našli su se: Parni valjakDetour, Ivana Kindl, klapa Šufit, Kojoti, Marko Matijević Sekul iz sastava Manntra, Mihael Kvorka i Teo Grčić. U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma bit će predstavljena i knjiga „75 priča o albumima – Diskografska spajalica“, koja je šesto izdanje iz edicije „Priče o albumima“. Hrvatska diskografska udruga ljubiteljima glazbe i široj javnosti želi približiti albume, rad autora, glazbenika i diskografske industrije na jedan nov i drugačiji način – kroz priče, a ovaj projekt HDU-a je od iznimne važnosti kako za hrvatsku glazbenu industriju, tako i za hrvatsku kulturnu baštinu.

Ambasadori Nacionalnog dana albuma 2023.
Parni valjak

Ambasadori Nacionalnog dana albuma 2023.
Detour

Ambasadorica Nacionalnog dana albuma 2023.
Ivana Kindl

Ambasadori Nacionalnog dana albuma 2023.
klapa Šufit

Ambasadori Nacionalnog dana albuma 2023.
Kojoti

Ambasador Nacionalnog dana albuma 2023.
Marko Matijević Sekul (Manntra)

Ambasador Nacionalnog dana albuma 2023.
Mihael Kvorka

Ambasador Nacionalnog dana albuma 2023.
Teo Grčić

Ovogodišnje izdanje posvećeno je još jednom projektu Hrvatske diskografske udruge – „Diskografska spajalica“, u kojemu su se kroz intervjue s radijskim voditeljem, glazbenim urednikom i autorom Zlatkom Turkaljem Turkijem, predstavili brojni doajeni hrvatske glazbene industrije, ali i novi talentirani glazbenici. Promocija knjige održat će se u zagrebačkoj knjižari „Hoću knjigu Megastore“, u Bogovićevoj 7, a o glazbi, uspjesima i tema vezanim za iste govorit će Gabi Novak, Željko Bebek, Miroslav Rus i Želimir Babogredac uz prigodni glazbeni program kojeg će uveličati Antonela Doko, Mateo Pilat i Luce.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge, i Facebook i Instagram stranici Hrvatske diskografske udruge.