Let’s Rock popularne rock skupine „The Black Keys“, najprodavaniji je inozemni album 2019. godine

Čak pet godina trajalo je iščekivanje novog albuma rockerskog dvojca poznatog pod imenom The Black Keys. Iste 2014. godine, kad je izašao njihov Turn Blue, hrvatska je publika imala priliku poslušati ovaj sjajan američki bend u sklopu INMusic Festivala gdje su gitarist Dan Auerbach i bubnjar Patrick Carney izveli koncert za pamćenje.

Da su The Black Keys ostali zapisani u kolektivnoj svijesti domaćih zaljubljenika u rock glazbu potvrđuje i činjenica da je upravo njihov album, Let’s Rock, najprodavanije inozemno izdanje 2019. godine. Let’s Rock objavljen je 28. lipnja 2019. na CD-u i LP-u, a hrvatskim fanovima dostupan je i na digitalnim platformama Deezer i Google Play. Album je ostvario zapažene rezultate na stranim top ljestvicama, a na našoj listi Top 40 najprodavanijih stranih albuma zadržao se čak 21 tjedan, od čega 5 tjedana na samom vrhu ljestvice.

Album donosi 12 pjesama dobro prepoznatljivog zvuka The Black Keys na kojem dominiraju, naravno, električna gitara južnjačkog prizvuka i čvrsta ritam sekcija. Teško je izdvojiti najboljih par minuta iz 38 minuta koliko traje ovo rock putovanje na kojem nas dvojac vodi kroz različite glazbene izričaje.

Zanimljiva je tako pjesma Breaking Down u kojoj električni sitar neodoljivo sjeća na legendarne The Beatles, a brojni su obožavatelji svojim komentarima na pjesmama Eagle Birds i Lo/Hi uočili povratak korijenima, inspiriran 70-im godinama prošlog stoljeća i zvukom kojim se ne bi posramili ni ZZ Top i Lynyrd Synyrd. Pjesma Go pak predstavlja zanimljiv spoj grunge progresija akorada i višeglasnog, pomalo psihodeličnog refrena, a upravo je za ovu pjesmu snimljen i zanimljiv video uradak koji je pregledan gotovo osam milijuna puta na platformi YouTube.

Ovaj album na hrvatsko tržište donosi diskografska kuća Dancing Bear, čiji nam se direktor, Silvije Varga, obratio ovim povodom:

Ova nagrada još jednom je potvrdila da su The Black Keys tijekom posljednjih dva desetljeća postali jedan od najpopularnijih, najtraženijih i najtiražnijih rock bendova današnjice. Njihov uspjeh u Hrvatskoj nas izuzetno veseli, nesumnjivo između američkih rockera i hrvatskih fanova postoji posebna veza. Posebno smo sretni i počašćeni što je album „Lets’ Rock“ treće izdanje zaredom iz Dancing Bearovog kataloga koje je osvojilo ovu prestižnu nagradu i što smo u prilici svjedočiti da unatoč brojnim promjenama na glazbenom tržištu interes za formatom albuma ne samo da ne jenjava već i da u našim dućanima primjećujemo trendove povećane prodaje.

Od ostalih najprodavanijih izdanja, na popisu se pronašli i Željko Joksimović, Ed Sheeran, Soundtrack filma A Star Is Born i Bruce Springsteen. Popis četrdeset najuspješnijih stranih albuma 2019. možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Autorica fotografija: Alysse Gafkjen