Da su se vremena za glazbenu industriju promijenila, znaju već i ptice na grani. Što je za 20. stoljeće bio radio, to je za 21. stoljeće streaming glazbe preko interneta. Dakako, govorimo o modelu gdje korisnici legalno uz određenu nadoknadu mogu slušati glazbu preko interneta, na način da sami biraju omiljene izvođače, pjesme ili žanrove koje žele slušati ili ih čak mogu skinuti na svoj kompjuter. Takav princip slušanja glazbe napredovao je u svjetskim razmjerima i sve više zamjenjuje ilegalni download. Broj korisnika takvih servisa poput hrvatskog Deezera svakim danom sve više raste, no izgleda da nisu svi baš zadovoljni takvim raspletom.

Tako proteklih dana dolaze vijesti iz Švedske kako njihova Glazbena Unija prijeti tužbama protiv diskografa, no trenutno niti jedna tužba službeno nije predana na sud.

U Švedskoj je ovakav poslovni model vrlo prihvaćen i broj korisnika takvih usluga kontinuirano raste, a iako Glazbena Unija prijeti tužbama, iz kolektivnih organizacija autora i izvođača još nije stigla nikakva kritika. Također, nije bilo negativnih izvještaja u medijima ili od strane državnih institucija.