Američke državljane koji ilegalno razmjenjuju online glazbu ubrzo bi moglo dočekati neugodno iznenađenje.

Ovaj tjedan trebao bi krenuti novi anti-piratski program koji bi se borio s prekršiteljima uz pomoć pružatelja internetskih usluga, kao što su AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner i Verizon.

Prema dostupnim informacijama iz Centra za informacije o autorskim pravima (Center for Copyright Information), program koji će se zvati Copyright Alert System funkcionira na sljedećem principu: vlasnici prava pregledavaju dijeli li se njihova glazba, filmovi ili TV serije bez njihovog dopuštenja, a da pritom krše američki zakon o autorskim pravima. Ukoliko nađu takav materijal koji se ilegalno dijeli online, kontaktiraju pružatelja Internet usluga koji zatim šalje svojem korisniku upozorenje.

Iako vas prvo upozorenje samo obavještava da sudjelujete u ilegalnim radnjama i usmjerava vas na legalne servise, u slučaju opetovanog kršenja zakona pružatelj usluga ima ovlast smanjiti vam Internet brzinu ili vas neko vrijeme preusmjeravati na početnu stranicu, sve dok ne kontaktirate pružatelja usluga ili sudjelujete u online obrazovnom programu o autorskim pravima.

Ovdje možete pogledati kako funkcionira anti-piratski program:

YouTube video