Prva Nacionalna konferencija za umjetnike izvođače u glazbenoj industriji održala se danas, 6. rujna 2022. u hibridnom obliku te otvorila put novog doba za umjetnike izvođače u Hrvatskoj

 Sudionici konferencije imali su priliku čuti više o kulturi streaminga i načinu na koji se danas služimo streaming servisima, kao i o načinu na koji su streaming servisi promijenili i naš doživljaj glazbe, umjetničku kreaciju i cijelu industriju.

Glazbeni streaming omogućio je da glazba bude u našim životima intenzivnije i raskošnije nego ikada ranije što znači da glazbu možemo slušati u svakom trenutku, da možemo doći do kompletne glazbene povijesti i sadašnjosti samo jednim klikom. Streaming je omogućio i da glazbena industrija živne, a pretplatnici na streaming servisima broje se u milijardama“, istaknuo je Goran Komerički, voditelj specijalnih projekata u Hrvatskoj diskografskoj udruzi koji je imao predavanje na temu „Kultura streaminga – novo doba za izvođače“.

O novim pravilima za izvođače i diskografe koja su propisana novim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima govorila je odvjetnica Valentina Šokec iz odvjetničkog društva Korper i partneri koja je istaknula:

Jako mi je drago da su izvođači pokazali ovako veliki interes za ovu temu jer pravila koja su uvedena ne postoje nigdje u svijetu i uvode neki sasvim novi poslovni model. Od strane pravne struke Zakon je već ocijenjen kao nedorečen pa je jako bitno da su izvođači upoznati i sa svim pravnim i poslovnim problemima koje donosi novi Zakon i da se na taj način izbjegnu sve sporne situacije. Svaki izvođač, bez obzira na povjerenje, treba biti pravno informiran kako se ne bi doveo u situaciju mogućih tužbi ako je svoja prava dvostruko dodijelio“.

Predavači prve Nacionalne konferencije za umjetnike izvođače (s lijeva na desno) Goran Komerički, Valentina Šokec, Ivan Božajić

Sustav 1Played i praćenje emitiranja snimaka u radijskom eteru predstavio je jedan od autora i glavni programer sustava Ivan Božajić istaknuvši kako su „takvi podaci iznimno bitni za bilo kakvo planiranje u bilo kakvoj industriji pa je tako i ovdje važno za izvođače znati kad se nešto emitiralo, u kojoj mjeri se emitiralo. Na osnovi podataka koji su zabilježeni sustavom kasnije su se razvile i Top liste koje su postale stvar prestiža koji svi glazbenici žele dostići. Sve te aktivnosti temelje se na podacima koje stižu iz ovog sustava.“

Ova konferencija za izvođače održala se po prvi puta u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske diskografske udruge te uz podršku ZAPRAF-a, a Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a tom je prigodom istaknula:

„Drago nam je da smo i organiziranjem prve konferencije za izvođače u glazbenoj industriji napravili dodatan iskorak u pristupu u glazbenom poslovanju, edukaciji i međusobnom razumijevanju svih dionika domaćeg glazbenog ekosustava“.

Maja Vidmar Klarić

Namjera je da ova konferencija postane tradicionalna, a njome će se obrađivati uvijek aktualne teme za sve dionike glazbene industrije.