Održan sastanak nacionalnih grupa Svjetske diskografske organizacije

Predstavnici HDU-a prisustvovali su sastanku nacionalnih grupa Svjetske diskografske organizacije tzv. IFPI NGD Meetingu održanom u listopadu u Strasbourgu.

Tema drugog ovogodišnjeg sastanaka odnosila se na aktualne izmjene Zakona o autorskom pravu na razini Europske unije te na ključne teme koje se vezuju na ove izmjene od važnosti za glazbenu industriju, primarno pitanje Value gapa. Value gap naziv je za tzv. vrijednosni jaz u smislu naknada koje nositeljima prava isplaćuju legalni streaming servisi u odnosu na platforme poput You Tubea, koji još uvijek ne plaćaju adekvatnu naknadu za korištenje sadržaja od kojeg ostvaruju značajne prihode. Najvažniji pomak po ovom pitanju je uvažavanje činjenice od strane Europskog parlamenata kako je ovaj problem nužno riješiti, a u nadolazećem periodu ostaje otvoreno pitanje na koji način će on biti riješen.

U sklopu konferencije usuglašen je zajednički stav diskografske industrije na razini cijele Europe. Diskografskoj industriji prihvatljiv je prvotni prijedlog za izmjene ovog Zakona u smjeru strožeg definiranja odredaba tzv. ‘sigurnih luka’ podnesen od strane Europske komisije u rujnu prošle godine. Ovim prijedlogom ističe se potreba licenciranja glazbe od strane servisa poput YouTubea i dogovora s nositeljima prava, naročito u svjetlu tehnoloških inovacija koje omogućuju lakše detektiranje vlasnika sadržaja te postizanje dogovora s istima.