Poštovani,

 

 

vjerujemo kako ste upoznati s dopisom Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) pod nazivom ”NOVE NOTORNE LAŽI I OBMANE HRVATSKE DISKOGRAFSKE UDRUGE” od 01. lipnja o. g..

Razočarani smo što upravo HUZIP, koji u kontinuitetu stvara manipulacije, proziva HDU za iste.

 

Zato smo se odlučili HUZIP-u uputiti dopis s otvorenim pitanjima koji prenosimo u cijelosti:

“Slijedom vaše objave, pod nazivom ”NOVE NOTORNE LAŽI I OBMANE HRVATSKE DISKOGRAFSKE UDRUGE” ovim putem Vas molimo da se očitujete na sljedeća pitanja:

1. Kao udruga koja brine o najboljim interesima svojih članova – izvođača jeste li ih jasno i nedvosmisleno obavijestili da su među pravima koje se nalaze u novom obrascu vaše punomoći i ona prava koja se ne moraju ostvarivati obvezno kolektivno, kao što su primjerice prava koja se ostvaruju na internetskim glazbenim digitalnim servisima?

2. Jeste li svoje članove upozorili da su ta prava moguće već prenijeli na diskografe s kojima surađuju i da njima u tom slučaju ne mogu ponovo raspolagati istima u vašu korist? Tog ste očito svjesni, sudeći po rubrici koju ste uveli u svoj bazi ”ugovor s nakladnikom/diskografom”.

3. Jeste li u punomoći jasno razdvojili ta prava od prava koja se moraju kolektivno ostvarivati?

4. Jeste li jasno i nedvosmisleno obavijestili svoje članove – izvođače na koji način mislite ostvarivati njihova individualna prava od internetskih glazbenih digitalnih servisa? Posebice uzevši u obzir da nemate sklopljen niti jedan ugovor sa digitalnim glazbenim servisom.

5. Jeste li jasno i nedvosmisleno obavijestili svoje članove – izvođače na koji način mislite raspodjeljivati izvođačima novce prikupljene od takvih servisa, posebno imajući u vidu različitost uloga koju pojedini izvođači imaju na određenoj snimci.

6. I naposljetku, jeste li jasno i transparentno obavijestili svoje članove – izvođače koji bi bili troškovi prikupljanja i raspodjele naknada prikupljene od prava od internetskih digitalnih glazbenih servisa?

Žao nam je da komunicirate da širimo notorne laži i obmane pa vas ljubazno molimo da, ne samo nama, nego i svim izvođačima pa u konačnici i diskografima, koji su isto tako vaši kolege, a koji su ovakvim postupanjima dovedeni u nezavidnu poslovnu situaciju pružite ove informacije u što kraćem roku (8 dana) kako bi mogli uredno nastaviti sa svojim poslovanjem.

U iščekivanju Vašeg odgovora pozdravljamo Vas s kolegijalnim poštovanjem,

Hrvatska diskografska udruga”

 

Više informacija možete pronaći u našem prethodnom očitovanju “JAKO VAŽNA OBAVIJEST. MOLIMO VAS, PROČITAJTE!”.