Prva u nizu radionica „Autorska djela na digitalnim servisima“ održana je s ciljem podizanja kvalitete u online prepoznavanju i monetizaciji stvaralaštva domaćih autora u prostorijama HDS ZAMP-a.

Okupljene predstavnike digitalnih odjela diskografskih kuća Croatia Records, Dallas Records, Aquarius Records, Hit Records, Scardona i Menart, kao i predstavnike HDU-a i ZAPRAF-a stručnjaci iz digitalnog odjela stručne službe ZAMP, Franka Tikulin Pustišek i Miro Tabak, upoznali su sa svojim radom te potencijalom u radu koji se krije iza cjelokupnog procesa koji u konačnici ima za cilj olakšati posao svih nositelja prava.

U novim cjenicima za korištenje autorskih djela na internetu, ciklusa obrade i isplate autorskih honorara istaknuto je važnim pravovremena prijava djela i razmjena metapodataka.

Na radionici je istaknuto da je potrebno podići kvalitetu suradnje različitih nositelja prava zbog sve većeg broja servisa i sve veće konzumacije digitalnog sadržaja. Time je i najavljeno potpisivanje ugovora i suradnja novih, prvenstveno video-on-demand, servisa i platformi.

Podsjetimo, HDS ZAMP trenutno ima potpisane ugovore s digitalnim servisima kao što su Spotify, Apple Music, Tidal i Youtube.

„Veliki odaziv diskografa pokazatelj je uspješnosti radionice i želje da se uspostavi operativno što kvalitetnija komunikacija između HDS ZAMP-a i diskografa. Kolege autori prezentacijom cijele procedure ukazali su nam korake koji im otežavaju optimizaciju online zarade. Predložen je korak koji bi olakšao proceduru sa svrhom boljeg identificiranja i većeg ostvarivanja prihoda za autore. Vjerujem da ćemo do sljedeće radionice imati više informacija o tome“, izjavio je Kristijan Barabaš, voditelj baze podataka i digitalnog sadržaja ZAPRAF-a.

HDS ZAMP radionicu će održati i s predstavnicima nezavisnih i indie labela te autora koji su ujedno i vlastiti diskografi i nakladnici.