Danas će Ustavni sud, prema javno dostupnom dnevnom redu donijeti odluku o prijedlogu za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s Ustavom Republike Hrvatske, a koji su podnijele Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF.

U protekle dvije godine domaći i međunarodni pravni stručnjaci jasno su definirali pravne probleme osporavanog Zakona koji oduzima stečena prava i pravo vlasništva te ograničava ugovorne slobode.  Najveća prijetnja ovog Zakona je retroaktivnost o kojoj će odluku donijeti Ustavni sud. Postoje saznanja da će odluka biti donesena politički, a iza nje se kriju financijski interesi pojedinaca kojima je zakon omogućio brojne privilegije i bogaćenje.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek do današnjeg dana nije odgovorila na pitanja koja su joj javno više puta bila upućena od strane Hrvatske diskografske udruge.

Pitamo suce Ustavnog suda koji danas odlučuju o našem prijedlogu:

Je li istina da zakon osigurava neprofitnoj organizaciji izvođača (HUZIP) monopolno pravo na prikupljanje naknade od digitalnih servisa iako je to u suprotnosti s EU Direktivom?

Je li istina da se ovim zakonom daju HUZIP-u ovlasti koje ima jedino sud, a to je da ocjenjuju valjanost Ugovora između izvođača i glazbenih izdavača, a koji se već godinama uredno ispunjavaju?

Je li istina da ministrica ovim Zakonom, a protivno Ustavu RH, glazbenim izdavačima de facto oduzima pravo vlasništva na snimkama, ulazi u privatnopravne odnose između izvođača i glazbenih izdavača te ograničava prava izvođača na slobodan izbor i ugovaranje?

Zašto se resorna ministrica kulture od listopada 2019. godine kada je započela implementacija EU Direktive, sastala samo jednom s predstavnicima Hrvatske diskografske udruge (HDU), dok se s predstavnicima Hrvatske glazbene unije (HGU), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) te Hrvatskog društva skladatelja (HDS) viđa redovito što službeno, što neslužbeno?

Zašto resorna ministrica na mnogobrojne dopise poslane od strane HDU-a nije odgovorila niti na jedan?

Osporavani Zakon protivan je cilju EU Direktive te je mješavina interesnih želja vodećih ljudi HGU-a i HUZIP-a.

Ukoliko Ustavni sud donese odluku kojom odobrava retroaktivnost u privatnopravnim odnosima time će biti izravno otvoren put potencijalnim pravnim manipulacijama i u drugim gospodarskim područjima.

Svjedoci smo političkog utjecaja na pravosuđe, ali se nadamo da Hrvatska neće dotaknuti dno političkim utjecajima na Ustavni sud.

Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF, svakako će, u slučaju negativne odluke Ustavnog suda, zatražiti zaštitu pred europskim institucijama i sudovima.