Nacionalni dan albuma obilježit će se u subotu, 12. listopada, kada će glazbeni svijet u Hrvatskoj i inozemstvu proslaviti veliki 71. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima provodi stoga niz aktivnosti ove jeseni, a svoju su podršku pružili i ambasadori projekta – Vanna, Opća opasnost, Edo Maajka, Marko Tolja i Neda Ukraden.

Nije lako napraviti album danas i nije to proces u kojem strpate svih zadnjih 5-6 singlova na nešto i nazovete to albumom. Ako želite da ima nekakvu koncepciju, nekakvu poruku, neku zajedničku priču, nešto što niste pokazali prije – onda počinju prolaziti mjeseci u tom trudu i radu. Ja sam za album jer iziskuje dodatni trud, zato što iziskuje zaokruženu cjelinu, koncept, promišljanje i zajednički nazivnik da bi imao smisla“, svoju javnu podršku Nacionalnom danu albuma izrazila je Vanna.

Prvi i jedini u svijetu uz kolege u Velikoj Britaniji, domaći diskografi okupljeni u Hrvatskoj diskografskoj udruzi proslavili su ovaj dan prvi put prošle godine, kada je obilježena 70. obljetnica albuma. Tom prigodom, objavljena je knjiga „70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja“, čiji su autori bili uvaženi glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall. Ove godine HDU priprema novo izdanje spomenute knjige, u kojoj će se naći priče o albumima iz pera novinara Večernjeg lista, Samira Mille. Urednik knjige još jednom je glazbeni znalac Siniša Škarica, a nizu priča ove godine pridružit će se i digitalno glazbeno izdanje koje uređuje novinar, voditelj i urednik s Hrvatskog radija – Zlatko Turkalj.

Kada su me iz Hrvatske diskografske udruge pozvali da upravo ja naslijedim kolege Horvata i Galla u pisanju knjige o albumima koji su obilježili domaću diskografiju, prvo sam mislio da se radi o šali.

Naravno, prihvatio sam ovu iznimnu čast i bacio se na posao. Želja mi je bila da o svakom albumu pružimo dovoljno zanimljivih informacija koje možda nisu poznate široj javnosti. Pogotovo je zanimljivo što su u knjizi predstavljeni razni glazbeni žanrovi – od klapa, preko mjuzikala, pa do hip-hopa. Nadam se da će ova knjiga stoga poslužiti i kao dobar dokument nekim budućim generacijama“, rekao je autor knjige 71 priča o albumima, Samir Milla.

Promocija ove knjige zakazana je za 14. listopada u 18 sati u Hoću knjigu megastoreu u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Više informacija dostupno je na službenom Facebook eventu događanja.

Također, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma, domaći diskografi u svojim prodavaonicama pripremaju prigodne popuste na glazbena izdanja, koja će biti aktualna u tjednu održavanja Nacionalnog dana albuma (7-11. listopada). Svi ljubitelji glazbe imat će također priliku sudjelovati i u kreativnim natječajima Hrvatske diskografske udruge gdje će dobiti priliku osvojiti vrijedne nagrade.

Uz navedeno, HDU će ove godine na poseban način surađivati i sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, kroz umjetničke radionice posvećene Nacionalnom danu albuma. Kreativni razredi dobit će tako priliku dati svoj prijedlog naslovnica albuma ambasadora projekta, a isti će se prikazati i na prigodnoj izložbi. Suradnja s mladima nastavlja se i ovom prilikom s portalom Studentski.hr, s kojim će se još jednom organizirati predavanje iz područja glazbe te autorskih i srodnih prava na jednome od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U svakodnevnom radu u glazbenoj industriji, diskografi, ali i izvođači i autori nastoje publici servirati dobru glazbu i stvarati djela koja će ostati zapamćena. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela – albumu. Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo. Album je opstao, i još dugo će živjeti, i zato zaslužuje svoj Nacionalni dan kada ćemo mu odati posebnu počast i proslaviti njegovu veliku i značajnu obljetnicu“, izjavio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac.

Na stranicama Hrvatske diskografske udruge ove jeseni bit će dostupne mnoge informacije o popustima, posebnim izdanjima i novostima iz glazbenih prodavaonica, a na stranici www.top-lista.hr svi zainteresirani mogu pratiti i službene top-liste prodaje fizičkih izdanja domaće i strane glazbe na tjednoj bazi, kao i prodaju vinila svakog mjeseca.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.