Na današnjoj press konferenciji održanoj u zagrebačkom tramvaju broj 11, Prljavo kazalište najavilo je svoj dvodnevni koncertni spektakl u Areni 18. i 19. listopada. Simboličan prikaz glazbenog puta članova ovog benda, koji su započeli kao kvartovski bend, predstavljen je vožnjom od okretišta u naselju Dubrava u Zagrebu do glavnog gradskog Trga gdje je 1989. održan njihov zapamćeni koncert ispred 300 tisuća ljudi.

Upravo uoči velike 30. obljetnice od ovog važnog događaja u domaćoj glazbenoj povijesti, koncertima u Areni Prljavo kazalište još jednom će zahvaliti svojoj publici na svim godinama ljubavi i podrške tijekom njihovoga rada. I Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dala doprinos obilježavanju obljetnice 30 godina od koncerta na Trgu, ali i 40 godina diskografskih dostignuća Prljavaca.

Priznanje MULTI-PLATINUM AWARD legendarnoj rock grupi dodijelio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge, gospodin Želimir Babogredac.

Hrvatska diskografska udruga u suradnji sa svjetskom diskografskom organizacijom uspostavila je nagradu najuspješnijima u raznim diskografskim kategorijama, i drago mi je da Multi-platinum Award po prvi put dodjeljujemo bendu uz koji su brojne naše generacije odrasle. Prljavo kazalište su ljudi koji su cijeli svoj život posvetili glazbi, a što je vidljivo i u broju godina uspješne karijere iza njih, unatoč različitim kulturnim i političkim prilikama. Predajemo im u ruke  zasluženo svjetsko priznanje, jer Prljavci su bend koji zasigurno ostaje upisan u našoj povijesti. Čestitamo vam i hvala na vrhunskoj glazbi svih ovih godina!“, izjavio je predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac.

Njihov diskografski početak vezan je uz Dubravu, gdje je 1978. godine tadašnji Jugoton (današnja diskografska kuća Croatia Records) objavio njihov prvi maxi singl Televizori. Prošle godine Prljavo je kazalište stoga obilježilo svojih 40 godina glazbenog rada, i to velikom svjetskom turnejom „XL World Tour“, kada su koncerte održali u zemljama Sjeverne Amerike, Australije i Europe. Završetak turneje pripao je tada njihovim obožavateljima u Zagrebu, a koncert je objavljen ove godine na Blu-Ray-u, ujedno i prvom takvom izdanju Prljavog kazališta i dvostrukom CD-u.

Spomenute obljetnice pod zajedničkim je priznanjem nagradila stoga Hrvatska diskografska udruga, koja svojim aktivnostima potiče i podržava domaću diskografsku djelatnost te nagrađuje vrhunska dostignuća domaćih izvođača.

Podsjetimo, koncert 18. listopada u Areni je rasprodan, a karte za 19. listopada su u prodaji. Zbog velikog interesa, organizatori savjetuju zainteresiranima da svoje primjerke ulaznica osiguraju što prije.

Fotografije: Samir Cerić Kovačević