Dodijeljena su priznanja Hrvatske diskografske udruge za najboljeg muškog i ženskog izvođača, novog izvođača na glazbenoj sceni te grupu i pjesmu godine. Nagrađeni su i najprodavaniji albumi, kao i najslušaniji Deezer singl u 2018.

Hrvatska diskografska udruga sinoć je u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema okupila vodeće ljude hrvatske glazbene industrije kako bi treću godinu zaredom dodijelila Godišnja priznanja.

U suradnji s RTL-om i emisijom Top.hr Hrvatska diskografska udruga (HDU) dodijelila je priznanja za najuspješnije glazbene uratke u protekloj godini na osnovu podataka dobivenih s nacionalnih top listi radijskog emitiranja HR top 40 i službenih top lista prodaje albuma. Partner svečane dodjele bio je i streaming servis Deezer, pa je dodijeljeno i priznanje za naslušaniji singl putem spomenute platforme. Dodjelu je otvorio predsjednik HDU-a Želimir Babogredac, a okupljene su kroz večer vodile RTL-ove voditeljice Ana Radišić i Mirna Savić.

Najuspješniji muški izvođač u protekloj je godini bio Petar Grašo za pjesmu Ako te pitaju, dok je priznanje za ženskog izvođača godine pripalo Nini Badrić za pjesmu Mijenja se vrijeme. Priznanje za novog izvođača godine primila je mlada Domenica, i to za pjesmu Vidi se iz aviona. Grupa godine je Vatra čija je pjesma Nama se nikud ne žuri u suradnji s Massimom osvojila top liste emitiranja u protekloj godini. Pjesma godine, a ujedno i Deezer singl godine pripadaju Petru Graši, a riječ je o pjesmi Ako te pitaju, koja je nesumnjivo bila najslušaniji hit u 2018. godini.

HDU dodjela nagrada Grašo
HDU dodjela nagrada Nina

Najprodavaniji domaći album godine je Život nije siv Mije Dimšić, dok je u kategoriji inozemnih izdanja najprodavanija grupa Arctic Monkeys s albumom Tranquility Base Hotel + Casino.

„I treću godinu zaredom Hrvatska diskografska udruga predstavila je najbolje s hrvatske glazbene scene i napravila sažetak protekle godine. U skladu sa svjetskim trendovima dodjeljujemo svoja svečana priznanja, i to ona koja su službeno temeljena na službenim top listama, u kojima dugi niz godina donosimo javnosti ono najbolje iz glazbene industrije. Riječ je o parametrima koje pomno mjerimo kroz cijelu godinu kako bismo donijeli najtočnije relevantne podatke o uspješnosti pjesama u radijskom eteru i broju prodanih albuma“, istaknuo je Želimir Babogredac.

Ovom prigodom Hrvatska diskografska udruga dodijelila je i posebna priznanje za 20 godina djelovanja i doprinos glazbenoj industriji u Republici Hrvatskoj, i to dvjema diskografskim kućama: Scardoni i Chansonfestu. Priznanje je dodijeljeno i RTL-u Hrvatska, kao prijatelju hrvatske glazbe.

Dobitnike priznanja došli su podržati brojni kolege drugi izvođači koji su u protekloj godini imali uspješne singlove na nacionalnoj top listi radijskog emitiranja HR top 40, radijski i televizijski urednici, kao i druge osobe iz javnog života.

HDU dodjela nagrada Vatra
HDU dodjela nagrada Mia

Fotografije: Marko Šolić, Samir Cerić Kovačević