Pjesma Havana Camile Cabello proglašena globalnim digitalnim singlom godine 2018.

Nakon objave najprodavanijeg izvođača u 2018., organizacija IFPI (Međunarodna diskografska organizacija) objavila je još jedno uspješno ime svjetske glazbene scene. Riječ je o Camili Cabello čiji je singl Havana, u izvedbi s Young Thugom, službeno najpopularniji digitalni singl u svijetu u 2018. Naime, prema službenim podacima IFPI-ja, ovo je singl koji broji najviše tzv. streamova na digitalnim servisima, kao i preuzimanja u audio i video obliku.

Objavljena 2017., Havana je vodeća pjesma iz istoimenog debitantskog solo albuma kubansko-američke pjevačice Camile Cabello. Oslanjajući se na utjecaje njezine kubanske baštine, pjesma i naknadna remix verzija sa španjolskim tekstovima Daddyja Yankeeja, dosegli su broj jedan u 95 zemalja, čime je Camila Cabello zaradila svjetski solo uspjeh. U lipnju 2018. godine, Havana je postala najpopularnija pjesma na Spotifyju ikad koju je izvela solo ženska umjetnica te je brojala 888 milijuna streamova. Preko svih pružatelja usluga, sada je ukupno više od 2,6 milijardi streamova u svijetu.

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, izjavila je:’Havana’ je zaista hit godine. Nakon izlaska, nastavio je graditi uspjeh nevjerojatnim tempom jer je dosljedno nadmašivao ljestvice i vodeće playliste. Camila Cabello savršen je primjer umjetnika koji je crtao svoje glazbene korijene kako bi proizveo svoj jedinstveni zvuk, koji osvaja srca obožavatelja diljem svijeta.”

Drugi najprodavaniji singl, God’s Plan koji izvodi Drake, objavljen je u siječnju 2018. Pjesma s njegovog albuma Scorpion, nakon objavljivanja, razbila je brojne globalne rekorde streaminga. Na Apple Music-u snimka je dosegla preko 14 milijuna streamova u prvom danu i više od 60 milijuna u prvom tjednu izlaska.

Shape of You Eda Sheerana, bio je treći najprodavaniji singl 2018. godine, održavajući jaku poziciju na ljestvici, budući da je ujedno predstavljao pjesmu na prvom mjestu u 2017. godini. To je bio singl sa Sheeranovog globalnog albuma koji je dostigao broj jedan u više zemalja.

Globalni digitalni singl 2018. je druga nagrada prema globalnim ljestvicama IFPI-ja. IFPI Global Digital Singles Chart je jedina ljestvica koja prikazuje precizno angažman slušatelja putem audio streaminga, video streaminga i trajnog preuzimanja pjesama na globalnoj razini.

TOP 10 globalnih digitalnih singlova u 2018.:

1 Camila Cabello (feat. Young Thug) – Havana
2 Drake – God’s Plan
3 Ed Sheeran – Shape Of You
4 Ed Sheeran – Perfect
5 Maroon 5 (feat. Cardi B) – Girls Like You
6 Luis Fonsi (feat. Daddy Yankee) – Despacito
7 Tia Ray – Be Apart
8 The Chainsmokers & Coldplay – Something Just Like This
9 Marshmello & Anne-Marie – FRIENDS
10 Post Malone (feat. Ty Dolla $ign) – Psycho

(izvor: IFPI)