Ovim vam putem ispred Hrvatske diskografske udruge (HDU-IFPI Croatia), Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) te RUNDE (Regionalna organizacija nezavisnih diskografa) prenosimo dopis koji potpisuje 40ak međunarodnih glazbenih organizacija, poslan Europskoj uniji i pojedinačnim državama članicama pa tako i Hrvatskoj. Dopis je poslan u nadi da će se prepoznati potreba pružanja podrške i zaštite kreativnom i kulturnom sektoru u Europi i u Republici Hrvatskoj u sklopu djelovanja usmjerenog borbi protiv virusa COVID-19.

Iza navedenog dopisa stoji čak 40 europskih glazbenih organizacija, u kojima su zastupljene i Hrvatska diskografska udruga, ZAPRAF i RUNDA.

Glazbeni se sektor udružuje u pozivu na ulaganje na razini Europske unije i pojedinačnih država članica u cilju smanjenja trenutne krize i promocije raznolikosti.

Glazbeni sektor predstavlja jedan od prvih sektora pogođenih dosad neviđenom krizom COVID-19. Glazbeni će sektor isto tako biti jedan od posljednjih koji će izići iz ove krize.

Zatvaranjem granica obustavljaju se aktivnosti koncertnih prostora i festivala, otkazuju se nastupi, zaustavljaju se grupne aktivnosti, zatvaraju se trgovine glazbenih izdanja, a nova se izdanja stavljaju na čekanje, zaustavlja se cijeli kreativni lanac vrijednosti. Glazbenici i njihovo rukovodstvo, izvođači, skladatelji, tekstopisci, glazbeni pedagozi, dirigenti, agenti, diskografske kuće, izdavači, distributeri, promotori, proizvođači, tehničari, organizatori događanja i ostalo osoblje ubrajaju se među brojne učesnike sustava u kojem je postalo upitno ostvarivanje dostatnih sredstava za život.

Ti će se rizici nastaviti i nakon što se riješi izvanredna javnozdravstvena situacija. Izvjesno je da će se šteta osjetiti i dobrim dijelom 2021. godine zbog načina na koji djeluje glazbeni sustav.

Potaknuti ovom strašnom situacijom pozivamo na hitnu, ali i na održivu javnu potporu, kao i strukturalne politike na razini Europske unije te na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u cilju jačanja glazbenog sustava i ponovnog napretka kroz svu svoju raznolikost.

Niže potpisane glazbene organizacije pozivaju države članice i Europsku komisiju da zauzmu stav i značajno povećaju proračun Europske unije i pojedinačnih država članica dodijeljen kulturi, u sklopu kojeg bi se povećao i proračun predodređen glazbi. Također, u skladu s inicijativom Europske unije naziva Coronavirus Response Investment, svaka bi država članica  europskom kreativnom sektoru trebala omogućiti brz i sveobuhvatan pristup strukturnim fondovima kako bi se šteta nadomjestila u što kraćem roku.

Razmjeri trenutnog izvanrednog stanja povećavat će se mjesecima, uz velik broj žrtava. Čak i kad se prekine trenutni zastoj aktivnosti, kriza će se nastaviti zbog prevelike zasićenosti događajima i novim izdanjima, a reakcija javnosti ne može se predvidjeti.

Sve ove činjenice ukazuju na dug oporavak, uz manje novih radnih mjesta, smanjenje sudjelovanja u glazbi i manje prostora za investiranje i preuzimanje rizika u umjetnosti. U pitanju su poslovi i raznolikost.

Istodobno se može primijetiti i važnost kulturnog sektora u promicanju solidarnosti i pružanju idejnih dodirnih točaka. Ograničeni na prostor svojih domova umjetnici i DJ-i internetskim su kanalima prenosili vlastite nastupe uživo kako bi se borili protiv izolacije, time uključujući zajednice na internetu. Po uzoru na Italiju, građani cijele Europe okupljaju se na svojim balkonima kako bi svirali i ponovno stekli osjećaj zajedničkog cilja.

Taj nas čin podsjeća da je glazba sredstvo za ponovno stvaranje osjećaja zajedništva. U doba karantene i raznih pritisaka, glazba je poveznica između pojedinaca i kultura, bez obzira na društvenu, etničku i kulturnu pozadinu.

Glazba i kultura od ključne su važnosti u pružanju obnovljene i kulturne povezanosti građanima, koja će Europi biti krajnje potrebna.

Prilikom razmatranja o rješavanju krize donositelji odluka moraju prepoznati kulturu kao prioritetni sektor.

Niže potpisane organizacije:

AEC, Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen
CIME/ICEM, International Confederation of Electroacoustic Music
DME, Digital Music Europe
ECA-EC, European Choral Association – Europa Cantat
ECSA, European Composer and Songwriter Alliance
EFNYO, European Federation of National Youth Orchesta
EMC, European Music Council
EMCY, European Union of Music Competitions for Youth
EMEE, European Music Exporters Exchange
EMMA, European Music Managers Alliance
EOFed, European Orchestra Federation
ETEP, European Talent Exchange Programme
Europavox
EJN, Europe Jazz Network
EVTA, European Voice Teachers Association
FIM, International Federation of Musicians
GESAC, the European Authors Societies
IAMIC, International Association of Music Information Centres
IAO, International Artist Organisation of Music
ICAS, International Cities of Advanced Sound
ICMP, International Confederation of Music Publishers
ICSM, International Society for Contemporary Music
IFPI, International Federation of the Phonographic Industry
IMMF, International Music Managers Forum
IMPF, Independent Music Publishers International Forum
IMPALA, Independent music compagnies associations
INES, Innovation Network of European Showcases
JMI, Jeunesses Musicales International
JUMP, European Music Market Accelerator
Keychange
Live DMA, European network for music venues and festivals
Liveurope, the platform for new European Talent
Pearle*, Live Performance Europe
SHAPE, Sound Heterogenous Art and Performance in Europe
REMA, European Early Music Network
We are Europe
Yourope, the European festival Association