Predstavnici Hrvatske diskografske udruge u Europskom parlamentu

Predstavnici Hrvatske diskografske udruge održali su prošlog tjedna u Briselu sastanke s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu na temu glazbene industrije i diskografije te izmjena u europskom zakonodavstvu.

Održani su sastanci sa zastupnicima Toninom Piculom, Marijanom Petir, Ružom Tomašić, Andrejem Plenkovićem te savjetnicima zastupnika Davora Stiera i Biljane Borzan.

Teme sastanaka bile su nove zakonodavne promjene na razini Europske unije u smjeru jedinstvenog digitalnog tržišta, kako bi se bolje iskoristile velike mogućnosti digitalnih tehnologija koje ne poznaju granice. Najavljeni ambiciozni zakonodavni koraci u smjeru ostvarenja navedenog cilja, među ostalim, uključuju i modernizaciju propisa iz područja autorskog prava u svjetlu digitalne revolucije, a o čemu je bilo važno informirati zastupnike te iskomunicirati stavove diskografske industrije te zabrinutosti u smislu zaštite nositelja prava.

Raspravljalo se i o tzv. Value gapu zajedničkom pitanju od važnosti kako za diskografe, tako i za autore i izvođače, a koje se odnosi na vrijednosni jaz u smislu naknada koje nositeljima prava isplaćuju legalni streaming servisi u odnosu na platforme poput You Tubea, koji još uvijek ne plaćaju adekvatnu naknadu za korištenje sadržaja od kojeg ostvaruju značajne prihode.

Predstavnici HDU-a izvijestili su EU zastupnike i o problematici nedovoljnog puštanja hrvatske glazbe i na radio i tv postajama unutar same Hrvatske, što je ponekad i manje od zakonom propisanog minimuma, gdje su također zatražili za podršku unutar realnih mogućnosti kako bi hrvatska glazba našla na mjestu koje zaslužuje u radijskom i tv eteru.