U Briselu održan sastanak nacionalnih grupa u organizaciji IFPI-a

Proteklog tjedna u Briselu je održan sastanak nacionalnih grupa (National Group Director’s Meeting) u organizaciji Svjetske diskografske organizacije (IFPI), a kojem su nazočili i predstavnici Hrvatske diskografske udruge.

Na sastanku se raspravljalo o novostima u europskom zakonodavstvu i usklađivanju stavova predstavnika diskografske industrije na razini cijele Europe. Usuglašen je zajednički nastup u smislu primjedbi IFPI-a koje se odnose na zakonodavne promjene na razini Europske unije u smjeru jedinstvenog digitalnog tržišta.

Također, raspravljene su i druge važne teme poput tzv. Value gapa, zajedničkog pitanja od važnosti kako za diskografe, tako i za autore i izvođače, a koje se odnosi na vrijednosni jaz u smislu naknada koje nositeljima prava isplaćuju legalni streaming servisi u odnosu na platforme poput You Tubea, koji još uvijek ne plaćaju adekvatnu naknadu za korištenje sadržaja od kojeg ostvaruju značajne prihode.

Kao i dosadašnjih godina napravljen je pregled prioriteta za nadolazeći period te nacionalnih prioriteta zemalja članica. Poseban osvrt napravljen je i za antipiratsku djelatnost u sklopu IFPI-a koja je fokusirana na delistiranje ilegalnih web stranice za dijeljenje, skidanje i streamanje sadržaja.

Nakon NGD sastanka održanog u utorak 15. ožujka 2016., u srijedu je uslijedio tzv. lobbying day kada su predstavnici nacionalnih grupa održali sastanke sa zastupnicima svojih zemalja u Europskom parlamentu u svrhu komuniciranja ključnih stavova industrije.