Ovogodišnji ambasadori Dana prodavaonica ploča bili su Opća Opasnost, Nika Turković, Tedi Spalato, Jure Brkljača, Lu Jakelić, Lidija Bajuk, Sandro Bastiančić i Vili Gobac.

Glazbeni svijet u subotu 22. travnja je obilježio Dan prodavaonica ploča (Record Store Day). Uz podršku Hrvatske diskografske udruge, obilježen je po jubilarni deseti put u Hrvatskoj, ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima te popustima, a u Zagrebu i Rijeci za ljubitelje glazbe organiziran je niz besplatnih nastupa u glazbenim prodavaonicama, kao i druženje s izvođačima.

Dan prodavaonica ploča podržali su i ovogodišnji ambasadori: Opća Opasnost, Nika Turković, Tedi Spalato, Jure Brkljača, Lu Jakelić, Lidija Bajuk, Sandro Bastiančić i Vili Gobac, koji su s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

Ambasadorica Lu Jakelić u Croatia Records Music Shopu

Ambasadorica Lu Jakelić u Croatia Records Music Shopu

Aquarius Music Shop

Dancing Bear Shop

Ploča me podsjeća na sretno djetinjstvo. Najsretniji sam oduvijek bio u društvu ploča i omiljeni poklon mi je bila gramofonska ploča“, istaknuo je Sandro Bastiančić, i sam veliki kolekcionar ploča, dok je Lidija Bajuk dodatno navela da ploča za nju “još uvijek ima tu neku snagu uspomene jer predmet nije sam po sebi ništa ako nas ne veže za neke ljude, poznanstva, događaje i situacije.”

Za ovu posebnu priliku, hrvatski diskografi pripremili su popuste, što u dućanima diljem zemlje, što preko webshopova, i akustične koncerte, čime su izazvali veliku pozornost javnosti.

Tako je u Menart Multimedijalnoj knjižari u trgovačkom centru Avenue Mall održan sajam s ponudom od preko 3500 vinila, kao i koncert dua Meritas, Gorana Oreškovića i Josipa Palamete. U Rijeci, dućan Dallas Music Shop organizirao je akustični nastup ambasadora Sandra Bastiančića i Ane Kabalin.

Meritas s direktorom diskografske kuće Menart Brankom Komljenovićem

Menart Multimedijalna knjižara

Ambasador Sandro Bastiančić i Ana Kabalin u riječkom Dallas Music Shopu

Dallas Music Shop Rijeka

Ambasadorica Dana prodavaonica ploča Nika Turković rekla je: “Meni je najljepši taj cijeli ritual. Vratilo se to sve kako je bilo prije. Vratilo se to da ponovno želimo ploče i opet nam je to fora i cool, i sad svi imamo gramofone doma odjednom“, dok je Jure Brkljača istaknuo važnost fizičkog izdanja kao “najbolje sredstvo za slušati ili upoznati nekog izvođača.

Iako se glazba u digitalnom dobu najviše konzumira putem glazbenih streaming servisa, ljubitelji glazbe svake godine sve više potvrđuju da je fizička prodaja još uvijek itekako prisutna u našim životima.

Menart Multimedijalna knjižara

Croatia Records Music Shop

Dancing Bear Shop

Drago mi je da smo ovogodišnji ambasadori jer mi jesmo malo iz onoga vremena kada je bilo uredno i normalno uzeti ploču ili bilo koji medij. Ploču pustiš od početka i ona svira do kraja, tako da smo uvijek slušali sve“, riječi su Pere Galića, koji je ujedno izrazio želju da njihov novi album bude i na ploči.

Dan prodavaonica ploča u svijetu se obilježava od 2008. godine, a neki od svjetski poznatih izvođača koji su bili ambasadori, bili su MetallicaPearl JamTaylor Swift, Ozzy Osbourne, Iggy Pop i Jack White (White Strippes).

Fotografije: Mario Draušnik, Davor Ivanović, Mirjana Šarić, Pulo Dukić