Veliko nam je zadovoljstvo prenijeti vijest da su, na temelju analize podataka koje prikuplja sustav 1played, hrvatske radijske i televizijske postaje tijekom ove, 2020. godine, povećale emitiranje domaće glazbe za čak 15% u periodu od 7 do 19 sati. Nadalje, sjajna je vijest da je porast puštanja domaće glazbe zabilježen na čak 124 radijske postaje u usporedbi petog mjeseca 2019. i 2020. godine,  a kad se usporedi porast praćenja emitiranja domaće glazbe u prvom i petom mjesecu 2020. godine,  sve 134 radijske postaje koje prati sustav 1played povećale su emitiranje hrvatske glazbe!

Ovaj fantastičan pomak ka većem vrednovanju domaćih glazbenika prokomentirao je i direktor Scardone te jedan od osnivača Hrvatske diskografske udruge, Branko Paić, koji je izjavio: “Vrlo smo sretni što je nakon naših akcija došlo do bitnog povećanja postotka domaće glazbe u eteru, i to baš u godini kada nam to najviše treba. U ovom neizvjesnom razdoblju kada je koncertna djelatnost jako smanjena zbog koronavirusa, a u jednom periodu je bila i nepostojeća, ovo su velike vijesti za svakog izvođača, autora i diskografa kojima će emitiranje biti najvažniji izvor prihoda. Vrijednost glazbe posebno je vidljiva u kriznim situacijama kao što je ova. Ovo je dobar potez koji će našu glazbu još dodatno popularizirati, dati joj zasluženog prostora u eteru, a ovu priliku koristimo i za zahvalu svim televizijskim i radijskim urednicima koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Također, ovo je još jedna lijepa vijest koja uveličava 25 godina uspješnog rada HDU-a!”

Podsjećamo, Hrvatska diskografska udruga 18. je ožujka, za vrijeme najstrožih mjera tijekom pandemije virusa COVID-19, radijskim i televizijskim postajama, kao najprirodnijim i najdugoročnijim partnerima glazbenoj industriji, poslala apel da u narednom razdoblju sukladno svojim mogućnostima i programskim smjernicama povećaju emitiranje domaće glazbe različitih žanrova.

Što za njega, kao izvođača znači ova vijest otkrio nam je i naš poznati kantautor, pjevač i skladatelj, Neno Belan: “Službeni podaci, u kojima je vidljiv porast emitiranja domaće glazbe u domaćem eteru iz mjeseca u mjesec je trend koji apsolutno podržavam. Emitiranjem domaće glazbe, prvo, čuvamo hrvatsku kulturu, a drugo, u ovoj novonastaloj situaciji s obzirom na koronavirus, u kojoj su kultura i umjetnost apsolutno jedni od najugroženijih, taj će trend pomoći mojim brojnim kolegama da lakše prebrode ovaj težak period za sve nas.”

Našem trudu i promicanju slušanja domaće glazbe ovdje nije kraj te tako i dalje pozivamo radijske i televizijske postaje da nastave s ovom ohrabrujućom i pozitivnom praksom od koje pozitivan učinak osjećaju svi članovi glazbene industrije: autori, izvođači, diskografi.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati i brojne videe naših izvođača koji su se uključili u ovu našu akciju promicanja slušanja i emitiranja domaće glazbe, a još jednom ponavljamo konstataciju da će svako emitiranje na radijskoj ili televizijskoj postaji ubrzati oporavak domaće glazbene scene.

Podržimo zajedno domaću glazbu, slušajmo hrvatsko!