Sretan vam Nacionalni dan albuma!

Glazbenici u Hrvatskoj slave 70. obljetnicu albuma kao glazbenog formata. Proslavite ga i vi, tako što ćete danas, 13. listopada u 13 sati zajedno s ostalim ljubiteljima glazbe poslušati svoj najdraži album.

Povodom Nacionalnog dana albuma danas, 13. listopada, glazbeni će svijet u Hrvatskoj proslaviti veliki rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti.

Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi stoga niz aktivnosti ove jeseni, a ovom prigodom poziva sve ljubitelje glazbe da danas u 13 sati uzmu predah od obveza i poslušaju svoj najdraži album u cijelosti. Albumu su se tako posvetili i ambasadori projekta – Mia DimšićVojko VrućinaTony CetinskiSilenteTomislav BralićKim VersonIvan DečakDalibor Pavičić i Mladen Puljiz, a iz grupe Silente su nam poručili:

Album je taj format koji najbolje prenosi tvoje osjećaje i rad u nekom određenom periodu tvog života. To ne stane u pjesmu. U pjesmu možda stane jedan dan, ali u album stane godina, dvije ili više. Album predstavlja tebe kakav si bio u tom vremenu i od toga se ne bježi. Ne govorim o kompilaciji objavljenih singlova bačenih na ploču, to je nešto drugo. Govorim o albumu koji se snima i sluša u jednom dahu. “Kad će novi album?” – To je pitanje koje volim čuti“.

Poslušajte, stoga, i vi u jednome dahu svoj najdraži album.


U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma, HDU po prvi put objavljuje i top listu prodaje vinila, ploče koja je među slušateljima glazbe postala opet atraktivna. U svijetu, unatoč padu ukupne fizičke prodaje, prihodi od prodaje vinila narasli su za 22,3% u odnosu na 2016. godinu te imaju kontinuirani rast prihoda iz godine u godinu. Što se pak Hrvatske tiče, i mi bilježimo rast prodaje vinila u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu. U postotku to iznosi 26,56%. Ovom prilikom, Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge izjavio je:

Vinilna izdanja albuma postala su ponovno veliki trend u svijetu što nam pokazuju i najnoviji podaci o prodaji istih. Hrvatska nije daleko od takvih trendova, štoviše, bilježi značaj porast kupovine vinilnih izdanja, što je ujedno i značajan pokazatelj i za same diskografe koji glazbu sve češće počinju distribuirati upravo i putem vinilnih izdanja. Mi smo se, u Hrvatskoj diskografskoj udruzi odlučili, da ćemo kao i uvijek pratiti svjetske trendove, a u skladu s time i pratiti prodaju vinila te objavljivati top liste”.

Top lista prodaje vinila dostupna je na službenoj stranici top-lista.hr gdje HDU svakog tjedna ujedno donosi i jedinu službenu i točnu listu emitiranja na hrvatskim radijskim postajama – HR Top 40 i tjednu listu prodaje albuma hrvatskih i stranih diskografa.

top lista vinila web