Glazbeni stručnjaci zaključili: albume čeka sjajna budućnost!

Povodom nadolazećeg Nacionalnog dana albuma održana je panel rasprava u Novoj ploči u Zagrebu, a događaj su svirkom upotpunili Mia Dimšić, Kim Verson i Bojan Jambrošić.

11. listopada u prostorijama Nove ploče u Zagrebu održana je panel rasprava na temu Glazbeni album: zastarjeli format ili moderni oblik slušanja glazbe? povodom Nacionalnog dana albuma, koji se po prvi put obilježava u Hrvatskoj 13. listopada. U raspravi su sudjelovali Zlatko Turkalj, radijski urednik, autor, novinar i voditelj glazbenih emisija na drugom programu Hrvatskog radija, Slavko Nedić, urednik na Hrvatskom katoličkom radiju, novinar, skladatelj i glazbenik, Pavao Mašić, hrvatski čembalist i orguljaš, koji je među glazbenom strukom prepoznat kao izuzetan solist i komorni glazbenik i Branko Komljenović, dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Menart. Cijelom su događanju prisustvovali i Mia DimšićKim Verson i Bojan Jambrošić koji su u kasnijem dijelu programa oduševili prepunu Novu ploču i prigodnom glazbom. Događaj je, kao i ostale aktivnosti povodom Nacionalnog dana, organizirala Hrvatska diskografska udruga.


Zlatko Turkalj ovom je prilikom prokomentirao kako je zapravo album utjecao na glazbeni svijet svojim dolaskom. Kada netko radi album, rekao je, mora imati viziju što želi ponuditi, kome se obraća i kakvog je svjetonazora. Upravo tako publika prepoznaje svojeg izvođača i postaje kriterijski razlog izdavanja albuma, nakon kojega će, uostalom, pohoditi i koncerte. U skladu s time, album je donio pojavu intenzivnog slušanja glazbe, posebice u počecima kod vinil ploča, a najnoviji trendovi pokazuju kako se upravo taj format vraća na velika vrata. Štoviše, čak su i diskografske kuće prihvatile posebnost takvog formata pa počinju proizvoditi i moderniju glazbu u istome.

Slavko Nedić u ovoj se temi dotaknuo i duhovne glazbe te trendova izdavanja glazbe pri tome žanru. Duhovna je glazba oduvijek imala svoje posebno mjesto u glazbenim žanrovima i kao takva odolijeva pomacima trendova što se proizvodnje albuma tiče, odnosno albumi se snimaju oduvijek. Uz zanimljivosti iz povijesti duhovne glazbe i božićnih izdanja u hrvatskoj glazbenoj povijesti, Slavko je Nedić ujedno prokomentirao i kako pjesma koja ima poruku biva slušana – na radiju, albumu ili bilo gdje kako slušatelju odgovara.

Pavao Mašić osvrnuo se u razgovoru na glazbene trendove iz perspektive klasičnog glazbenika. Nositelj je brojnih glazbenih priznanja, a sviranjem nastupa na  brojnim renomiranim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu i tako je imao priliku doznati kakvu reputaciju album ima i u drugim zemljama. Prisjetio se Francuske u kojoj albumu pridaju manju važnost, no, takvo je što teško reći za hrvatsku glazbenu umjetnost. Danas je sva glazba dostupna na raznim platformama, a u njegovu je sviranju prvenstveno važan direktan pristup, odnosno koncertni doticaj s publikom. Ipak, naglasio je, album je potpuni proizvod, kao za sve glazbenike, tako i za klasičara. Stoga, bez obzira na više ili manje aktualne trendove u prodaji albuma, i klasičarima je u cilju ovjekovječiti svoj glazbeni rad upravo u ovome formatu.

Branko Komljenović svoj je doprinos raspravi dao iz perspektive jednog diskografa, ali uz osvrt na glazbene trendove desecima godina ranije u Hrvatskoj i svijetu. U bivšoj je državi glazbena scena mogla biti ravna britanskoj sceni, što je izvrstan pokazatelj glazbenog potencijala na našim područjima. Priznaje, tada su stvari funkcionirale na način da nije postojao toliko intenzivan utjecaj među glazbenicima, pa nije postojala situacija kao danas kada je teže izdvojiti unikatne glazbene primjere. Ipak, glazbeni trendovi pokazuju da se glazba sluša uvijek, putem raznih kanala – ploča, albuma, streaming servisa, stoga za diskografe nema straha što se produkcije glazbe i prodaje albuma tiče. Često se događa i da aktualni hitovi ne utječu na prodaju albuma, što pokazuju HDU ljestvice emitiranja i prodaje, a sve je to dovoljan pokazatelj da album u Hrvatskoj čeka sjajna budućnost.

Razgovoru i raspravi pridružili su se i ostali posjetitelji, a zaključak je – diskografi će, u sinergiji s autorima i izvođačima, uvijek nastojati doći do idealnog krajnjeg produkta u glazbi, jer isti će, na koncu, dočekati sjajna budućnost na našim područjima.

Nakon rasprave, ugođaj su upotpunili Kim Verson, Bojan Jambrošić i Mia Dimšić svojom prigodnom svirkom i tako dodatno doprinijeli ugodnoj atmosferi i slavljenju glazbenog albuma u Bogovićevoj 5.

Kim i Bojan 2 mala

 

Mia Dimšić mala

Podsjećamo, Nacionalni dan albuma obilježava se 13. listopada prilikom čega HDU provodi različite aktivnosti ove jeseni. Još ovaj tjedan posjetitelje glazbenih prodavaonica Croatia Recordsa u Zagrebu, Rijeci i Splitu, prodavaonica Aquarius Records, Dancing Bear i Menart u Zagrebu i Dallas Records u Rijeci očekuju prigodni popusti na kupovinu albuma. Popusti vrijede i na webshopovima Hit Recordsa, Scardone i Cedeterije.

Projekt podržavaju i ambasadori izvođači: Mia DimšićVojko VrućinaKim VersonIvan DečakSilenteTony CetinskiMladen PuljizTomislav Bralić i Dalibor Pavičić.

Dodatne informacije o samome projektu dostupne su na Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

Nova ploča mala

Foto: Samir Cerić Kovačević