“The Greatest Showman” proglašen najprodavanijim albumom 2018. godine

IFPI, organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, objavila je da je The Greatest Showman: Originalni Motion Picture Soundtrack (OST) bio najprodavaniji album na globalnoj razini u 2018. godini.

Objavljen paralelno uz iznimno popularan film, The Greatest Showman (OST) ostvario je globalni uspjeh, a zauzeo je vrh ljestvica u zemljama poput Australije, Japana, Velike Britanije i SAD-a. Također, album je dosegao broj jedan na iTunes-u u više od 60 zemalja. This Is Me, vodeći singl albuma, uvršten je u prvih pet na top ljestvicama u Velikoj Britaniji i prvih 10 u brojnim drugim zemljama.

Max Lousada, izvršni direktor tvrtke Recorded Music, Warner Music Group, izjavio je: „U vrijeme kada se globalne mogućnosti za glazbu čine neograničenima, prikladno je reći da je najveći rekord godine prkosio očekivanjima i iznenadio industriju. Ovaj fenomen je obogaćen jedinstvenim glasovima i prekrasno osmišljenim pjesmama, a zatim pojačan našim nevjerojatnim marketinškim timovima i snagom super strastvenih fanova. Izniman je osjećaj za sve u Warneru i Atlanticu jer su pomogli prenijeti poruku The Greatest Showmana o toleranciji i prihvaćanju širom svijeta“.

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, izjavila je: „Najveći Showmanov glazbeni spot bio je dragulj u kruni jedne godine, koji nas je podsjetio na snažnu ulogu glazbe u povezivanju publike s filmovima koje vole. Uz sam film, poslušali smo zvučni zapis koji je zaista prihvaćen na globalnoj razini“.

Južnokorejski boyband BTS zauzima drugu i treću poziciju na ljestvici s albumima LOVE YOURSELF “Answer” objavljenim u kolovozu 2018., i LOVE YOURSELF “Tear”, objavljenom u svibnju 2018. godine.

Moore je nadodala: „BTS-ov kontinuirani fenomenalan uspjeh dokazuje da su zauzeli drugo i treće mjesto na ljestvici albuma i pokazali kako njihova glazba ima moć da se poveže s ljudima diljem svijeta. Njihov rad, talent i predanost prate strast i predanost njihovih najvjernijih fanova“.

IFPI Global Album Chart kombinira globalnu prodaju fizičkih i digitalnih albuma kako bi rangirao najprodavanije albume godine. Cjelokupna lista uključuje samo prodaju fizičkih i digitalnih albuma.

Rank Artist and Album Global album units (m)
1 Cast of ‘The Greatest Showman’ – The Greatest Showman (OST) 3.5
2 BTS – LOVE YOURSELF ‘Answer’ 2.7
3 BTS – LOVE YOURSELF ‘Tear’ 2.3
4 Lady Gaga – A Star Is Born (OST) 1.9
5 Johnny Hallyday – Mon Pays C’est L’amour 1.7
6 Ed Sheeran – ÷ 1.3
7 Queen – Bohemian Rhapsody 1.2
8 P!nk – Beautiful Trauma 1.2
9 Eminem – Kamikaze 1.0
10 Cast of ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ – Mamma Mia! Here We Go Again (OST) 0.9

(izvor: IFPI)