Usvojena Direktiva o autorskom pravu!

Europski parlament danas (26.3.2019.) je na Plenarnoj sjednici usvojio Direktivu o autorskom pravu nakon više mjeseci lobiranja i podrške od strane brojnih kreativaca i medija. S ukupno 348 glasova za, 274 protiv te 36 suzdržana, okončan je zakonodavni postupak koji je započeo još 2016. godine.

Spomenutom se Direktivom nastoje regulirati autorska i srodna prava sveukupnog sadržaja na internetu, pri čemu se odredbe Direktive najviše odnose na promijenjeno poslovanje velikih platformi – Google, YouTube i Facebook. Nova regulativa neće cenzurirati Internet, kako su brojni korisnici strahovali, već će se pravednije vrednovati rad autora, izvođača i diskografskih kuća u odnosu na platforme koje koriste njihov sadržaj.

Iz IFPI-ja, Međunarodne diskografske organizacije, ovom su prilikom službeno izjavili:

„Zahvaljujemo zakonodavcima na njihovim naporima u upravljanju složenim okruženjem kako bi donijeli Direktivu sa značajnim implikacijama za zainteresirane strane. Ovaj propis prvi u svijetu potvrđuje da platforme za učitavanje sadržaja od strane korisnika provode aktivnost priopćavanja javnosti, i moraju tražiti dopuštenje od vlasnika prava ili osigurati da neovlašteni sadržaj nije dostupan na njihovim platformama. Direktiva također uključuje tzv. „stay down“ odredbu koja zahtijeva da platforme uklanjaju nelicencirani sadržaj što također predstavlja prvu takvu odredbu u svijetu.

Sada se veselimo fazi provedbe, gdje ćemo raditi s državama članicama EU-a kako bismo osigurali da je Direktiva implementirana na nacionalnoj razini na način koji je u potpunosti u skladu s njenim ciljem i ključnim načelima europskog i međunarodnog prava.” – izjavila je Frances Moore, CEO IFPI.

Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) također je prokomentirao:

Ovo je značajan korak za brojne kreativce, kako u Europi, tako i u našoj Hrvatskoj. Brojni predstavnici glazbene industrije podržali su izglasavanje Direktive koja je usmjerena ka poštenijem vrednovanju rada sudionika kreativne, kulturne i medijske industrije. Ovim putem još jednom zahvaljujem svim našim, ali i drugim europarlamentarcima koji su dali svoj glas za Direktivu“.