Domaća glazbena scena izrazito je bogata, raznolika i umjetnički kreativna, a podvlači snagu i važnost diskografske industrije u sklopu domaćeg glazbenog poslovanja i sustava kreativnih industrija općenito. Bitno je spomenuti i da kreativne i kulturne industrije na razini čitave Europske unije bilježe rast, a u Republici Hrvatskoj čine četiri posto ukupnog BDP-a.

Diskografi u Hrvatskoj objavljuju u prosjeku 400 albuma godišnje, a u novu glazbu ulože više od 20 milijuna kuna. To znači kako svakoga dana domaći glazbenici kreiraju 11 snimaka za svoju publiku, medije i kompletan javni prostor. Glazba se sluša više negoli ikada ranije – tri sata dnevno. Prema važećem istraživanju, 95 posto ljudi u našoj zemlji svakodnevno sluša glazbu.

Nove navike sa sobom su  dovele glazbenike, kreativce i sve sudionike uključene u glazbenu industrije pred nove izazove, onakve kakvo može ponuditi doba u kojemu se glazba sve više sluša putem digitalnih platformi. Svjetska diskografska federacija IFPI nedavno je u izvještaju za prošlu objavila da ukupan rast slušanja glazbe putem streaming servisa na globalnoj razini iznosi 22.9 posto.

Prije točno dvije godine, 22. svibnja 2018., pokrenuta je i trenutačna inačica YouTube Musica, digitalne platforme za streaming glazbe. YouTube Music samo je jedan od digitalnih servisa dostupan u Hrvatskoj, uz Google Play Music, Deezer te najnovijeg dodatka na našem tržištu – Apple Musica.

Hrvatska diskografska udruga odnedavno pratiteljima na službenom Deezer kanalu donosi najbolje od domaće glazbe, u obliku playlista za sva raspoloženja i raznih žanrovskih afiniteta, a u nadolazećem će se razdoblju te playliste moći pronaći i na profilu Hrvatske diskografske udruge na servisu Apple Music.

 

 

Playliste na kanalu HDU-a na Deezeru odličan su vodič kroz atraktivne singlove domaćih izvođača. Playlista novo svakoga petka ažurira se najnovijim pjesmama iz domaće produkcije, a playlista uvijek dobre četvrtkom podsjeća na pjesme koje uvijek volimo. Tu su i liste pjesama za tulum (vikend party) i opuštanje (nedjeljni chill), jednako kao i žanrovske playliste pop i zabavno s novim izdanjima.

U tjednu kada je jedan domaći alternativni album postao dobitnikom priznanja za Album godine na dodjeli Glazbene nagrade Porin, HDU je odlučio lansirati playlistu alternativa. Playlista donosi odabir 50 pjesama s područja alternativnog, indie i rock zvuka, a obuhvaća radove domaćih izvođača najrazličitijeg kreativnog dosega s niza većih ili manjih diskografskih etiketa.

Upoznajte se s pjesmama s playliste alternativa., jer ćete se na njoj sigurno upoznati i s imenima koja će velikim koracima s nezavisne uskočiti u središte mainstream pozornosti. J.R. August je, albumom Dangerous Waters osvojio nagradu Porin za Album godine i pokazao da takvi koraci mogu biti dijelom svijetle glazbene budućnosti. Uz J.R Augusta, na prvoj playlisti alternativno nalaze se i velika imena kao što su Urban&4, Let 3, Rundek & Ekipa i Mile Kekin, ali i glazbenici novije generacije kao što su Aklea Neon, The Siids, Sun U, Sara Renar, Lovely Quinces, ABOP, Ogenj i Irena Žilić. Na njoj se nalaze i izvođači čije vrijeme tek dolazi kao što su, primjerice, Asper, ElSea, Vedran Ljubenko ili Velocity Zero.

 

 

Playlista alternativa ažurirat će se dvotjedno, svakog drugog četvrtka. Popis objavljenih albuma na kanalu Hrvatske diskografske udruge na Deezeru ažurira se svakoga petka.

Osim navedenih playlista, na profilu Hrvatske diskografske udruge može se pronaći i popis domaćih glazbenih albuma, a zanimljiv je podatak da je broj albuma postavljenih na popisu domaćih diskografskih izdanja na kanalu prešao je brojku 400. Riječ je o popisu izdanja koja su tijekom 2019. i u prva četiri mjeseca ove godine objavile domaće diskografske kuće i registrirale ih u ZAPRAF-u – Udruzi za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu fonografskih prava.

Popis glazbenih albuma digitalni je vodič putem kojega možete pretraživati objavljene albume abecednim redom ili prema datumu izdavanja, možete ih preslušavati i, svide li vam se, staviti ih u vlastitu digitalnu glazbenu biblioteku. Ili možete odabrati omiljene pjesme s njih i staviti ih na osobne playliste ili listu omiljenih pjesama za stalno preslušavanje putem vlastita profila.