U regiji se krije čitavo bogatstvo dobre domaće glazbe

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u društvu glazbenih znalaca iz cijele regije organizirala je u sklopu CMC festivala panel raspravu pod nazivom Domaća glazba – jučer, danas, sutra.

U hotelu Olympia Sky u Vodicama, održan je razgovor u kojemu su sudjelovali Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, Robert Krupa, novinar i  urednik s Hrvatskog radija, Marko Spalević, menadžer za odnose s javnošću beogradskog Naxi radija, Ahmed Švrakić, predsjednik udruge Fonogram iz Bosne i Hercegovine i vlasnik Hayat TV-a te diskografske kuće Hayat, i Mislav Čotić, product manager streaming servisa pod nazivom Zorro Tunes čiji se dolazak na regionalno tržište tek očekuje. Uz diskografe, susretu su se pridružili i domaći autori i izvođači, među kojima su Igor Delač, The Frajle, Jasmin Stavros, Ivan Zečić te brojni novinari i ljubitelji glazbe.


Cjelokupna rasprava je objedinila zaključke o popularnosti domaće glazbe u regiji, kakva je ona bila nekad i kako se razvija danas te koje se nove prilike otvaraju na regionalnom tržištu. Kreiranje dobre pjesme, i u konačnici dobre glazbe je ključ, istaknuo je Želimir Babogredac, a upravo u tome leži bogatstvo domaće glazbe u regiji koja se od pojave diskografije na našim područjima ima čime pohvaliti.

Na području regije mnogo je ljubitelja domaće glazbe, što dokazuju podaci o uspješnim koncertima na našim područjima, kao i interes za istraživanjem novih glazbenih trendova. Isto tako, kako su govornici u više navrata zaključili, regija voli domaće, voli ono što je u njihovoj svijesti razumljivo. Ono što predstavlja zadatak za dionike glazbene industrije jest svima njima, a posebice mladim naraštajima, predstaviti nove načine konzumiranja glazbe, a koji će ujedno objediniti i u najboljem svjetlu predstaviti kvalitetu domaće glazbe.

Ovom raspravom smo dotakli neke teme koje možda prije nisu bile u prvom planu, dotakli smo budućnost glazbe i načine slušanja glazbe. Kada govorimo o streamingu domaće glazbe, jako je bitno da se na jednome mjestu okupi dobra domaća glazba s ovih prostora koja će biti razumljiva i koja će biti tu za mnoge koji žele istraživati glazbu, da nađu neku pjesmu koju nikad nisu ni čuli i pjesme koje će im ispunjavati život. Sve kvalitete straming servisa u biti bi trebale stići i u naš prostor, to su prilike koje su iste kao u cijelome svijetu“. – izjavio je Želimir Babogredac.

web izvođači 1

Upravo o potrebi dolaska novih streaming servisa na naše područje bilo je riječi na ovome panelu, pa se ovom prilikom predstavio i Zorro Tunes,  prvi servis koji predstavlja platformu za streaming isključivo domaće glazbe, a koji bi tek trebao stići na tržište.

Važna je svaka prilika da se promovira domaća glazba, pa između ostalog i u vidu postojanja novih streaming servisa gdje vidimo priliku za dodatnu promociju glazbe i popularizaciju domaćih izvođača“. – rekao je Marko Spalević, menadžer za odnose s javnošću Naxi radija iz Beograda.

Svjesni da regionalna publika voli domaću glazbu, okupljeni su zaključili važan zadatak domaće glazbene industrije – otvoriti vrata novim tržišnim prilikama svjetskih trendova i omogućiti da publika još bolje upozna bogatstvo dobre glazbe.

Fotografije: Andrej Smolić/Live Studio