Knjiga ‘72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja‘ jedinstveno je izdanje koje na prisan, osebujan i faktografski bogat način govori o domaćim albumima koji čine dio povijesti naše popularne kulture. Radi se o trećoj knjizi iz serijala Hrvatske diskografske udruge (HDU), koja je objavljena povodom proslave Nacionalnog dana glazbenih albuma.

Objavljena u godini kada HDU obilježava 25 godina svog djelovanja, knjiga se pojavljuje u konceptu koji donosi izjave najtraženijih autora i izvođača domaće glazbene scene, crtice iz života diskografa i pregled najznačajnijih i najprodavanijih albuma. Autori priča o albumima ovoga puta su sami diskografi, ljudi koji – umjetnički i poslovno – žive glazbu: s njom se bude, uz nju su tijekom svih događaja koji ih prate tijekom dana i s njome se uspavljuju. No, ona donosi i istinite događaje i impresije koje su o svojim djelima ispričali sami glazbenici. Upravo zato, ova knjiga ima svoj oblik životnoga i govori o dobu koje smo proživjeli i koje danas živimo. Urednik izdanja je dugogodišnji pratitelj domaćih glazbenih zbivanja – radijski urednik, novinar i voditelj Zlatko Turkalj Turki.

Neizmjerno sam sretan i zahvalan što mi je ukazano povjerenje da budem urednik knjige koja predstavlja i povezuje sve važne karike u stvaranju hrvatske glazbene kulture i glazbene industrije. Važnost i težinu ovoj knjizi daju priče samih autora, izvođača, diskografa, te novinara i glazbenih kritičara‘, podvući će urednik knjige i selektor playliste Zlatko Turkalj Turki. ‘Najzanimljiviji dio u stvaranju ove knjige bio mi je odabir materijala koji, s vremenskim odmakom, donosi osvrte i glazbene kritike, kao i komentare i izjave iz vremena kada su albumi objavljivani. U razgovorima s autorima i izvođačima bilo je zanimljivo čuti što danas misle o albumima koje su u vrijeme objavljivanja glazbeni kritičari proglasili njihovim najboljim ostvarenjima.

Zlatko Turkalj Turki, urednik izdanja

Albumi su najcjelovitiji format glazbene industrije i ogledalo umjetničkog koje nam donose glazbenici. Oni sa sobom nose pečat onoga najboljeg što nam sudionici glazbene scene mogu ponuditi i svaki od njih ima svoje posebnosti – kako u sadržaju, tako i u opremi i svemu onome što čini diskografsko izdanje. Svaki ton na njima i svaki napisani stih, svaka ilustracija na omotu i svako pakiranje predstavlja ostvarenje izazova koje su pred sebe stavili umjetnici popularne glazbe i sudionici glazbenog poslovanja. Tako upakirani izazovi dolaze do publike koja im daje svoju ocjenu putem prihvaćanja stihova i glazbe koji su stvarani za sve nas – ljubitelje glazbe i koncepta glazbenog albuma.

Svaki glazbeni album priča je za sebe. Dokument je vremena i nosi sa sobom komad umjetničkog u  sjećanje na to vrijeme. Bez obzira o kojoj vrsti izričaja se radi i u ma kojem obliku – digitalnom ili analognom, fizičkom ili virtualnom, putem ploče ili vrpce – dolazi do nas‘, reći će direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić i dodati:  ‘Takva je i ova knjiga. Dokumentaristička i ilustrativna, s bogatstvom sjećanja i sa sjećanjem na bogato razdoblje domaće scene i domaćeg glazbenog poslovanja. Baš kao što su bile i prve dvije iz serijala naših priča o albumima.

Zlatko Turkalj Turki, urednik izdanja, i Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a

U knjizi ‘72 priče o glazbenim albumima povodom 72 godine od prvog izdanja‘ moći ćete se podsjetiti posebnosti koje donose stihovi Arsena Dedića na albumima ‘Čovjek kao ja‘ i ‘Ministarstvo straha‘, upoznati se s činjenicom da je ‘Box set deluxe‘ grupe Bijelo dugme napravljen po uzoru na slična izdanja grupe The Beatles i doznati podatak da je ‘Život nije siv‘ kantautorice Mije Dimšić najprodavaniji album 2018. godine. Na stranicama knjige Husein Hasanefendić-Hus će nam reći kako je ‘priča o albumu ‘Bez struje’ zapravo zbroj sretnih okolnosti‘, Goran Karan će istaknuti kako mu je album ‘Kao da te ne volim‘ ‘dao glazbeno ime i prezime‘ i da je, podsjetit će se Saša Antić, ‘laptop s kompletnim snimkama albuma ‘Maxon Universal’ otuđen iz Lukijeva auta pa je alarmiran cijeli grad s ciljem da se kompjutor pronađe‘.

Užitak čitanja knjige priča o odabranim domaćim albumima prati i digitalno izdanje knjige u obliku playliste ‘72 priče o albumima‘ koja sadrži 252 pjesme. Playlista se nalazi na servisima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Svoje odabire albuma u knjizi ‘72 priče o glazbenim albumima povodom 72 godine od prvog izdanja‘ dali su Želimir Babogredac, Branko Komljenović, Silvije Varga, Boris Horvat, Dario Draštata, Branko Paić, Miroslav Rus, Tonči Huljić, Mirjana Matić, Siniša Bizović i Zrinko Tutić. U društvu koje predstavlja najuspješnije, našli su se Gibonni, Oliver, Tony Cetinski, Nina Badrić, Massimo, Thompson, Jelena Rozga, Edo Majka, Doris Dragović, Severina i mnogi drugi, a među odabranim albumima su, primjerice, ‘Naši daniGrupe 220, ‘Paket aranžman‘ izvođača domaćeg novog vala, ‘Sonic Bullets: 13 from the Hip‘ sastava Bambi Molesters i ‘Plavi vojnikITD Banda.

‘Format albuma jedinstven je od 1948. godine, a takav je i danas. On sa sobom nosi obred iščekivanja i detalj znatiželjnog uoči, ali i osjećaj užitka u trenucima kada ga slušamo. Ma na koji od dostupnih – analognih i digitalnih – načina to bilo‘, istaknut će u Hrvatskoj diskografskoj udruzi. Knjiga ‘Priča o 72 albuma povodom 72 godine od prvog izdanja‘ u izdanju Hrvatske diskografske udruge, zadovoljit će znatiželju ljubitelja glazbe i ispuniti očekivanja znatiželjnika željnih saznanja o glazbenim djelima koji čine važan dio našeg pop kulturnog naslijeđa.

Fotografije:
Samir Cerić Kovačević