Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine organizirala je obilježavanje Nacionalnog dana glazbenih albuma. Proslavu prati mnoštvo akcija, prigodnih prodaja i informacija, a održava se danas, u subotu, 17. listopada. Njegovo veličanstvo, Glazbeni album, danas je  proslavio svoj 72. rođendan i podsjetio nas koliko je glazba prevažna i kako je umjetnički format albuma jednostavno nezamjenjiv. I neprocjenjivo vrijedan. Jer, glazba našemu životu daje začin osvježavajućeg i komad terapeutskog iskustva.

Virtualna proslava donosi mnoštvo sadržaja

Proslava Nacionalnog dana glazbenih albuma u godini obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske diskografske udruge (HDU) je – uslijed svjetske zdravstvene krize – preseljena u virtualni prostor. I na njemu ove jeseni zajedno su surađivali diskografi, autori, izvođači i novinari. Profili HDU-a na društvenim mrežama slavili su ljepotu slušanja albuma putem nagradnih igara i zabavnih faktografskih podataka, a diskografske kuće i glazbeni dućani donijeli nagradna natjecanja putem Facebooka ili Instagrama i popuste na izdanja u virtualnom i stvarnom prostoru.

Ambasadori proslave Nacionalnog dana glazbenih albuma ove godine bili su Ivana Kovač, Daleka obala, pocket palma i J.R. August.

“Albume preferiram. Matematički su veći i kompletniji i ako se čovjek zaljubi u nekakav zvuk, nekakvog izvođača i nekakvi stil ili opus, može to super doživjeti i iskušavati kroz slušanje albuma”, reći će J.R. August. Ovogodišnji dobitnik Porina za Album godine i Alternativni album godine istaknuo je kako je sretan što je jedan od ovogodišnjih ambasadora Nacionalnog dana glazbenih albuma, jer je album ‘umjetnička forma u kojoj je uvijek želio djelovati i načina na koji se uvijek želio izražavati’.

“Album je paketić svega onoga što glazbenik u danom trenu nudi. Imaš li dva ili tri albuma, vidiš u kojem je filmu bio kada je koji od njih snimio”, istaknut će Ivana Kovač. “Snimanje albuma je za mene jedno stanje transa koje cijeli život volim proživljavat”, podvlači Boris Hrepić Hrepa, član grupe Daleka obala.

Domaći diskografi desetljećima prate svjetske trendove

Kako je sve počelo? S objavom prvoga glazbenog albuma u 1948. godini, uspostavljen je glazbeni standard vinilne long-play ploče. Izdanje Nathan Milstein Mendelssohn Violin Concerto u New Yorku je objavila diskografska kuća Columbia Records. Domaća diskografska industrija se cijeloj priči pridružila nepuno desetljeće kasnije, a prvi pop album objavljen u našoj zemlji bilo je Jugotonovo izdanje na 10-inchnom vinilu Pjeva Vam Ivo Robić.

Rast potražnje za glazbenim izdanjima domaća je diskografija pratila u stopu s kretanjima na najvećim glazbenim tržištima, a 1983. godina bit će upamćena po tome što je tada prodan najveći broj albuma na ovim prostorima – njih preko 20 milijuna.

Prihodi od prodaje glazbe najveću su bili 1999. godine i dosegli su 28,9 milijardi dolara, a Nielsen je obavijestio kako je slušanje glazbenih albuma na digitalnim albumima ove godine poraslo za 12,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Posebna poslastica: knjiga sa 72 priče o albumima

Posebna poslastica vezana uz proslavu Nacionalnog dana glazbenih albuma i ove godine nam dolazi s naslovom koji potiče čitanje o onome što slušamo. Knjiga 72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja prožeta je inspirativnim pričama, humorom, doživljajima, podacima i – životom. Diskografskih kuća, glazbenika, sudionika glazbene industrije i – odabranih domaćih albuma. Radi se o trećoj knjizi u nizu kojom Hrvatska diskografska udruga od zaborava čuva autorska glazbena djela i slavi ljepotu koncepta glazbenog albuma. Knjiga će biti objavljena na sam Nacionalni dan glazbenih albuma, a prati je digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

“Pričati o dobrim albumima, mogao bih danima”, reći će Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Croatia Records, i podvući kako novo vrijeme ima svoja pravila, ali da je album djelo koje je tu da ostane: “Moramo biti svjesni da se navike mijenjaju. Danas svi hoće brzo i hoće novo i to je šansa singlovima da postignu brz i veliki uspjeh. Ali, postoji izvođači  koji djeluju prvenstveno kroz dobre konceptualne albume. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela – albumu. Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo.”

Slušanje albuma je čarobno iskustvo

“Album je za mene vrlo bitan kao format, jer puno pjesama napravi zaista prekrasnu cjelinu. Uvijek se pazi kako će se složiti jedna pjesma iza druge i na taj način stvoriti širu priču’, reći će Luka Vidović iz grupe pocket palma, a Anja Papa će dodati kako se “od malena više fokusirala na slušanje albumskih cjelina nego samostalnih singlova”.

Ivana Kovač će istaknuti kako glazba u njoj budi “apsolutno se emocije – od sreće i euforije do tuge i melankolije”, a Boris Hrepić Hrepa da se glazbom bavi “da bi bija živ“. J.R. August će reći kako je slušanje albuma na vinilu “čarobno iskustvo“.

To čarobno iskustvo danas nam je dostupno na više načina i iz više izvora. Ponajprije u obliku digitalnog albuma na streaming servisima. A onda i u obliku vinilne ploče, CD-a ili kasete.

“Povodom Nacionalnog dana albuma i 25 godina Hrvatske diskografske udruge, pozivam sve da nastave uživati u glazbi. Bilo s radija, iz svoje vlastite fonoteke ili putem nekog od digitalnih streaming servisa koji su konačno dostupni kod nas i omogućuju nam da s lakoćom pristupimo milijunima  snimaka”, rekao je direktor diskografske kuće Dallas Records Dario Draštata, i dodao: “Posjetite glazbeni dućan, odaberete nešto iz kataloga domaćih i stranih izdanja i na taj način podržite glazbenike i diskografe, a posebno sada, u vrijeme korona krize koja otežava uvjete za rad i egzistenciju onima koji stvaraju i objavljuju glazbu. Jer bez glazbe bismo teško mogli zamisliti svoj život. Glazba je uvijek tu, uz nas.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.