Na sinoćnjoj retrospektivnoj večeri Splitskog festivala pod nazivom „Split pjeva Mišu“ Hrvatska diskografska udruga dodijelila je posebno priznanje legendi domaće glazbene scene, Miši Kovaču. Multi-platinum award za najtiražnijeg izvođača svih vremena slijedi niz kojim se ovoj glazbenoj ikoni priznaje rekord glazbenog stvaralaštva na našim područjima s preko 20 milijuna prodanih nosača zvuka.

Živuća ikona glazbe naših područja, Mišo Kovač, još jednom je upisan u glazbenu povijest. Brojne generacije u čijim su srcima njegovi evergreeni ostavili značajan trag, sinoć su na splitskim Prokurativama iz sveg glasa pjevale pjesme poput Ako me ostaviš, Ostala si uvijek ista, Svi pjevaju, ja ne čujem, Drugi joj raspliće kosu, Poljubi zemlju, Proplakat će zora i brojne druge. Druga večer Splitskog festivala, retrospektivni glazbeni spektakl pod nazivom „Split pjeva Mišu“, ugostio je domaće izvođače kao što su Ivana Kovač, Mladen Grdović, Giuliano, klapa Rišpet, Jole, Vlado Kalember, Goran Karan, Alen Nižetić, Petar Dragojević, Mia Dimšić i brojni drugi koji su izveli njegove najpoznatije hitove svih vremena.

No, posljednji je dio večeri bio rezerviran za ono što je publika ponajviše iščekivala – dolazak legendarnog izvođača Miše Kovača i njegov pozdrav s pozornice. Iako se svojim pjesmama usidrio u srcima i svijesti publike diljem svijeta, ovom prilikom se popeo pred mnoštvo obožavatelja posebnom prigodom – kako bi primio važno priznanje za svoj glazbeni rad nakon 50 godina karijere. Snaga njegovog stvaralaštva, osim u bezvremenskim pjesmama, ostala je zabilježena i u bogatoj diskografskoj baštini. Tom prigodom, Hrvatska diskografska udruga dodijelila mu je multi-platinum award za najtiražnijeg izvođača svih vremena. Među najprodavanijim albumima Miše Kovača, u njegovoj cjelokupnoj karijeri, nalaze se istoimeni Mišo Kovač, Ti si pjesma moje duše, Ostala si uvijek ista te singlovi Proplakat će zora, Više se nećeš vratiti, Ne mogu prestat da te volim. Ono što  ga čini iznimnim i jedinstvenim izvođačem jest podatak da se na našim područjima ucrtao u povijest s preko 20 milijuna prodanih nosača zvuka.

Priznanje Miši Kovaču uručio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge:

Mišo Kovač fenomen je glazbene umjetnosti naših područja, izvođač koji je u više od 50 godina svoga rada zaslužio mnoga priznanja i nagrade i zadužio našu glazbenu scenu. U domaćoj je diskografiji bez iznimke zaradio status „najvećeg“ i najtiražnijeg izvođača svih vremena, jer ne postoji niti jedan drugi izvođač koji se približio brojci od 20 milijuna prodanih nosača zvuka. U kulturološkom smislu, kreirao je posebnu riznicu baštine koju će zasigurno poznavati i nove generacije, otpjevao je pjesme koje će još dugi niz godina zadržati svoju prepoznatljivost, i koje će se, kao i ove godine na Splitskome festivalu, prepjevavati nekoj novoj publici. Mišo je itekako i više nego dostojan epiteta koje su mu publika i struka poklonili – on je legenda dalmatinske šansone, ikona domaće glazbe, najveći izvođač u diskografiji naših područja.“, izjavio je Želimir Babogredac.

Mišo Kovač i Želimir Babogredac

Mišo Kovač svoj je snažni diskografski zalet uhvatio već 1969. godine, kada je prodao ukupno pet ploča u preko 250 tisuća primjeraka i tako postao onovremeni najprodavaniji izvođač u Jugotonu. 1971. godine također je ostvario izniman uspjeh, kada je osvojio Splitski festival s pjesmom Proplakat će zora, koja je kasnije zabilježena kao njegova najprodavanija singl ploča prodana u više od 500 tisuća primjeraka. Snimio je najveće hitove između 1985. i 1988. godine, kada su nastale slavne pjesme poput Ako me ostaviš, Jedan dan života, Sutra mi sude, Ja nemam više razloga da živim, Ti si pjesma moje duše i druge. Njihova je naklada tom periodu dosezala preko 300 tisuća prodanih primjeraka. Tijekom svojega je rada dobio čitav niz srebrnih, zlatnih i platinastih diskografskih priznanja te Porina za životno djelo. Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge za najtiražnijeg izvođača svih vremena opravdano slijedi niz kojim se ovoj glazbenoj ikoni priznaje rekord glazbenog stvaralaštva na našim područjima.