Održan Okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba“

U okviru Nacionalne kampanja o rizicima kupovine krivotvorenih i piratskih proizvoda putem Interneta „Ne kupujte mačka u vreći!“ u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, 14. prosinca 2016. u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu održan je okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba.

Tijekom predstavljanje studije o ilegalnom preuzimanju glazbenih sadržaja s Interneta, Anita Glavaš, iz Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF istaknula je da „prema podacima koje donosi međunarodna agencija MUSO koja prati sve vrste online piratstva u svijetu Hrvatska je 57. zemlja u svijetu s 26,57 posjeta piratskim stranicama po Internet korisniku u godini dana. Najpopularniji načini pristupanja ilegalnim glazbenim sadržajima u Hrvatskoj su javni torrenti koje koristi više od 59,70% korisnika, slijede YouTube ripping, streaming, web download i privatni torrenti.“

Okrugli stol organizirala su nadležna tijela državne uprave i organizacije koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva odnosno Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Europski potrošački centar Hrvatska, HALMED kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, BOA, APAW, ZAPRAF, HUZIP, te druge institucije i organizacije uključene u nacionalnu koordinaciju provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Primarni cilj Okruglog stola „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba“ jest putem recentnih informacija i predstavljanjem slučajeva iz prakse podići razinu svijesti građana o piratskim i krivotvorenim proizvodima koji se na internetu prodaju kao originalni proizvodi, upoznati ih sa svim pravnim, financijskim i zdravstvenim rizicima i mogućim štetnim posljedicama takve kupovine te ih informirati kako se zaštititi od kupovine takvih proizvoda. Nadalje, važnost ovog događanja je i u razmjeni informacija i iskustava o navedenoj problematici među stručnom javnosti u cilju daljnjeg razvoja sustava provedbe prava intelektualnog vlasništva.