Glazbena industrija u Hrvatskoj slavi 73. obljetnicu albuma kao glazbenog formata. Proslavite ga i vi, tako što ćete danas, 23. listopada zajedno s ostalim ljubiteljima glazbe poslušati svoj najdraži album.

Glazbeni svijet u Hrvatskoj danas slavi Nacionalni dan albuma – veliki 73. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti. Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti, a ovom prigodom poziva sve ljubitelje glazbe da danas uzmu predah od obveza i poslušaju svoj najdraži album u cijelosti.

Ovogodišnji Nacionalni dan albuma slavi žene u glazbi i stvara savršenu priliku za ponovni posjet albumima najuspješnijih glazbenica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice, do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća. Ovogodišnjem obilježavanju Nacionalnog dana albuma podršku su pružile i ambasadorice projekta – Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.

Glazbena diva Tereza Kesovija rekla je da se glazbom bori protiv netolerancije, bilo rasističke, seksističke, ili bilo koje druge u kojoj su kontrasti produbljeni te je dodala: „Svakom čovjeku koji voli glazbu ona budi najplemenitije osjećaje. Glazba je jedan veliki dio mog života. Meni se čini da žena, kad je pravi glazbenik, može biti za nijansu produhovljenija od muškarca. To znači osjećati glazbu u svakom svom atomčiću.“.

„Zamislite svijet bez glazbe… To bi bilo strašno. Oduvijek sam bila fascinirana bendovima koji su svirali i uvijek sam se muvala negdje oko bine. Imam puno glazbenih uspomena, ali mi je najnevjerojatnije bilo kada je Josipa Lisac otpjevala moje stihove i kada sam to čula na radiju. To mi je potpuno nevjerojatno još dan danas – radite pjesmu, sudjelujete u njenom stvaranju od početka do kraja, čujete pjesmu u studiju, ali kada je čujete neočekivano na radiju, to je nešto fantastično.“, rekla je Alka Vuica, jedna od najpoznatijih domaćih autorica i pjevačica.

Proslava 73. rođendana glazbenih albuma i ove godine tradicionalno donosi nastavak knjige 73 priče o albumima povodom 73 godine od prvog izdanja i prožeta je inspirativnim pričama i doživljajima glazbenica, autorica, izvođačica. Autor knjige, Zlatko Turkalj Turki, donosi priče o ženama u glazbenoj industriji te kroz 36 zanimljivih intervjua ističe njihovu važnost, uspjeh i moć u riječima i interpretacijama. Knjigu prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Na sam rođendan glazbenog albuma, 23. listopada, u glazbenim prodavaonicama svi ljubitelji glazbe moći će kupiti glazbene albume uz prigodne popuste diljem Hrvatske.

Nika Turković, mlada pjevačica u usponu, izjavila je: „Izuzetna mi je čast biti jedna od ovogodišnjih ambasadorica Nacionalnog dana albuma, jer kao kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni, sve više i više osjećam potrebu isticanja žena u glazbi, posebice na ovoj našoj ‘maloj’ sceni. Mislim da nas ima mnogo i da smo često iza kulisa, a da radimo velike stvari koje češće treba slaviti. Ovom prilikom upravo za to imamo prostora i na tome sam beskrajno zahvalna.“, i dodala da smatra da su famozne autorice, kantautorice i pjevačice s vremenom sve više ujedinjene, jače, bolje i snažnije, te da bi različitosti trebali njegovati, isticati i slaviti.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.