Christina Aguilera, Elton John i još tisuću glazbenika u borbi za svoja prava na YouTubu

Više od 1.000 izvođača potpisalo je pismo kojim pozivaju europske lidere na rješavanje pitanja tzv. vrijednosnog jaza (Value gapa) u prihodima koje ostvaraju platforme poput YouTuba u odnosu na naknade koje isplaćuju glazbenicima i drugim nositeljima prava za sadržaje koje koriste, a zahvaljujući kojima ostvaruju ogromne profite.

Riječ je o najnovijoj inicijativi usmjerenoj prvenstveno na Googleov YouTube. Umjetnici pozivaju na zaštitu glazbenog stvaralaštva i glazbene industrije kako za današnje, tako i za generacije koje dolaze. U pismu se između ostalog navodi: ‘Ovo je presudni trenutak za glazbu. Konzumacija glazbe bilježi neviđen rast i danas je slušamo više nego ikad prije. Svatko može pristupiti glazbi koju voli, kada god i gdje god to želi učiniti, bez ikakvih ograničenja. Međutim, njena budućnost je ugrožena znatnim vrijednosnim jazom… Ova situacija ne šteti samo sadašnjim umjetnicima, izvođačima i skladateljima. Ona ona prijeti sljedećoj generaciji, njihovoj sposobnosti da prežive i raznolikosti njihovog rada.’

Pismo su potpisali Christina Aguilera, Sting, Steven Tyler, Bryan Adams, Sir Elton John, bendovi Coldyplay, Kings of Leon te brojna druga velika glazbena imena, a svojim potpisom podršku inicijativi dali su i hrvatski izvođači Darko Rundek, Nina Kraljić, Marin Jurić-Čivro, Kandžija te bendovi Opća opasnost, Flyer i Bang Bang.

Inicijativa je koordinirana od strane Svjetske diskografske organizacije (IFPI) u suradnji s Organizacijom nezavisnih diskografskih kuća (IMPALA) te Europske udruge autorskih društava za kolektivno ostvarivanje prava (GESAC).

U proteklom mjesecu i 58 europarlamentaraca potpisalo je zasebno pismo kojima traže od Europske komisije da se riješi problem vrijednosnog jaza i da se redefiniraju tzv. sigurne luke koje su postavljane kako bi se u samim začecima startupi poput YouTubea mogli razvijati. Ipak, jasno je da to više nije slučaj i da se ovo pitanje treba redefinirati novim europskim Zakonom o autorskom pravu koji se očekuje na jesen, kako bi se osiguralo da autori, izvođači i svi koji ulažu u glazbene sadržaje budu adekvatno plaćeni za svoj rad i kako bi se glazbena industrija razvijala i u budućnosti.