Jučer je u Ministarstvu kulture i medija održan sastanak s državnim tajnikom Krešimirom Partlom i ravnateljicom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljanom Kuterovac, kojeg je tema bila donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Pored predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca, na sastanku su prisutni bili i dionici kreativnih i kulturnih industrija, među kojima i direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić.

HDU i ZAPRAF ponovno su istaknuli važnost kvalitetne implementacije EU Direktive te poseban naglasak na važnost osiguranja slobode izbora, ugovorne slobode, održivosti glazbenog ekosustava, kao i daljnji razvoj digitalnog glazbenog tržišta.

Tom je prilikom dostavljeno još jedno pismeno očitovanje udruga na posljednji nacrt Zakona, čiji tekst donosimo u nastavku:

Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

nakon gotovo 2 (dvije) godine od početka implementacije Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima (tzv. DSM Direktiva) u novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima ovim putem Vam se još jednom obraćamo kao predstavnici nositelja glazbene industrije u Republici Hrvatskoj.

Očekujemo da novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima svim dionicima glazbene industrije osigura bolji položaj na digitalnom glazbenom tržištu u odnosu na velike internetske platforme. Također, podržavamo da, u Nacrtu konačnog prijedloga Zakona izvođačima bude osigurano pravo na razmjernu i proporcionalnu naknadu koja im je zajamčena Direktivom, a koje je već sadržano i u tekstu Zakona koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru početkom veljače ove godine.

U tom smislu, protivimo se naknadnim intervencijama koje su iznenada, bez utemeljenja i procjene njihovog učinka uvrštene u zadnji Nacrt, a za koje je na prvi pogled jasno vidljivo da su protuustavne i protuzakonite.

Još Vas jednom molimo da kao Ministrica osigurate da Zakon slijedi zaštitu osiguranu EU Direktivom te da ne izlazi izvan njezinih okvira jer će svaka suprotnost EU Direktivi prouzročiti preispitivanje, a time i odgodu primjene Zakona, odnosno odgodu zaštite nositelja prava na digitalnom tržištu, pa i njegov daljnji razvoj u Hrvatskoj.

Zakon koji izlazi izvan okvira EU Direktive nepotrebno će legislativno staviti Republiku Hrvatsku izvan europskog konteksta što može narušiti i ugled Republike Hrvatske.

S poštovanjem,