Poštovani,

Iako je prošla godina bila izazovna za glazbenu industriju, diskografi nisu prestali obavljati sve svoje izdavačke aktivnosti, već su svojim djelovanjem još više unaprijedili i ojačali samu industriju. Konstantnim ulaganjima u nove snimke i izvođače, diskografi su doprinijeli rastu glazbenih izdanja i dodatno obogatili glazbenu industriju. Kao Hrvatska diskografska udruga smo sve aktivnosti naših članova pomno pratili i podupirali, a započeli smo i nove projekte na koje smo izrazito ponosni.

U nastavku donosimo neke od trenutka koji su obilježili našu 2021. godinu!

Srdačni pozdravi,

Vaša Hrvatska diskografska udruga

Početkom studenog 2021.godine  Upravni odbor Hrvatske diskografske udruge je sukladno Statutu pozvao u članstvo proizvođače fonograma (diskografe) koji su pridonijeli promicanju interesa diskografa, unapređenju diskografske djelatnosti, unapređivanju i promicanju zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na ili reguliraju djelatnost proizvođača fonograma.

Novim članovima Hrvatske diskografske udruge postali su:

MULTI MUSIC MEDIA
RTL HRVATSKA
SUZY
AGAPA
MAST PRODUKCIJA
STYX PRODUCTION
KONDORCOMM
SIPA MUSIC
ROCKOKO STUDIO
KARPO MEDIA
SBS MUSIC
LAA
DAMMIC
HIPI HOP
RUBIKON SOUND FACTORY
ALTA RECORDS
Svi pozvani bili su počašćeni za primitak u članstvo s obzirom na značaj i utjecaj Hrvatske Diskografske Udruge, a mi  smo sigurni da će i novi članovi doprinijeti radu Udruge kao i u radu Svjetske diskografske organizacijeIFPI koje je HDU član od 2006. godine.

Povodom 25. rođendana, Hrvatska diskografska udruga osnovala je nagradu Nova Ploča koja će se dodjeljivati, prije svega, istaknutim pojedincima za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, značajnu potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a, te bitan i prepoznatljiv uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge. Prva svečana dodjela održana je u prostorima dvorane Lisinski, na istom mjestu gdje je Hrvatska diskografska udruga i osnovana!

U godini ustanovljavanja nagrade, njeni prvi dobitnici su ujedno i osnivači Hrvatske diskografske udruge i članovi prvog Upravnog odbora – Hrvoje Markulj, Šimo Jovanovac, Branko Paić, Veljko Despot i Zdravko Josipović.

Dodjelu prve nagrade Nova Ploča vodila je Ana Radišić, dok je svojim glazbenim nastupom dodjelu začinio duo Hojsak&Novosel, odnosno Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi.

Više o samoj nagradi, kao i o dodjeli možete pročitati na našoj stranici. 

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma, Hrvatska diskografska udruga je izdala posebnu knjigu s naslovom koji potiče čitanje o onome što slušamo. Knjiga „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ četvrta je u nizu knjiga koje se izdaju od 2018. godine otkad se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan  albuma. Prve tri knjige nose nazive: „70 priča o albumima“, „71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja“ te „72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja“.

Najveća vrijednost knjige je u tome što su iznesene neke do sada nepoznate pojedinosti iz svijeta diskografije, razmišljanja i stajališta uspješnih žena i glazbenica. Vjerujem kako će svaki od intervjua u knjizi biti zanimljivo štivo dobrim poznavateljima glazbe, ali i polazište u istraživanju onima koji se do sada nisu susreli s radom predstavljenih autorica, kantautorica i pjevačica. Ono što je zajedničko većini dama u radijskom serijalu i knjizi je kako su do današnjeg statusa i uspjeha došle dugotrajnim i marljivim radom. Svaka od njih je posebna i svoja, one su naši glazbeni dragulji i čine ljepšim naš glazbeni svijet“, istaknuo je Turki.

Knjiga donosi 36 zanimljivih intervjua sa ženama koje su na razne načine obilježile hrvatsku glazbenu scenu, a autor knjige je Zlatko Turkalj Turki. Između ostalog, čitatelji će u knjizi moći pročitati što o svom glazbenom putu kažu Josipa Lisac, Radojka Šverko, Gabi Novak, Jasna Zlokić, Doris Dragović, Severina, Vjekoslava Huljić, Nina Badrić i brojne druge dame. Na ovaj način se slave glazbena djela žena i ljepota koncepta glazbenog albuma.

„Svakom čovjeku koji voli glazbu ona budi najplemenitije osjećaje. Glazba je jedan veliki dio mog života. Meni se čini da žena, kad je pravi glazbenik, može biti za nijansu produhovljenija od muškarca. To znači osjećati glazbu u svakom svom atomčiću.“ izjavila je Tereza Kesovija.

U organizaciji Hrvatske diskografske udruge knjiga je predstavljena u sklopu Interlibera, a na promociji su pored autora, govorile i dame:  Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Mia Dimšić.

Knjiga, koju prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify

Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima izglasan je u Hrvatskom saboru 1. listopada 2021. godine, a stupio je na snagu 22. listopada 2021. godine.

Njime su implementirane dvije direktive u hrvatski pravni poredak: Direktiva 2019/790 o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu te Direktiva 2019/789 o utvrđivanju pravila o ostvarivanju autorskog i srodnih prava koja se primjenjuju na određene internetske prijenose organizacija za radiodifuziju i reemitiranja televizijskih i radijskih programa.

Zakon regulira širok spektar prava iz područja slikarstva, arhitekture, glazbe, književnosti, filma, znanosti, umjetnosti, baza podataka itd. Ono što je bio jedan od glavnih ciljeva Europske komisije prilikom iniciranja postupka donošenja spomenutih direktiva svakako je osiguravanje boljeg položaja nositelja prava prema velikim internetskim platformama poput Googlea ili YouTubea, što se ponajviše očituje u pravednijoj raspodjeli prihoda koje te platforme ostvaruju od korištenja autorskim pravom zaštićenih djela. Važno je napomenuti da smo u ovom dijelu postavljenih ciljeva direktiva vrlo kvalitetno izvršili domaću zadaću, no u slučaju pojedinih odredaba zakona, onih koje se prvenstveno tiču glazbene industrije, napravili smo puno koraka unatrag i uveli unikatna rješenja koja ostatak glazbenog svijeta ne poznaje.

Zakon sadrži nedostatke za koje smatramo da su u suprotnosti i s Ustavom Republike Hrvatske i s acquis communautaire zbog kojih su već početkom 2022. godine ZAPRAF i HDU podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnostite je izgledno i  iniciranje postupka pred Europskom komisijom.

Zakonom je uvedeno jedinstveno problematično rješenje na razini EU koje zadire u privatne odnose između umjetnika izvođača i glazbenih izdavača, te posebno problematična odredba oko retroaktivnosti Zakona. Dodatno, Zakon je nedorečen u brojnim odredbama što ostavlja prostor za različita tumačenja.

ZAPRAF i HDU su uz pomoć europskih i svjetskih organizacija (IFPI-ja i IMPALE) osporavali i dovodili u pitanje sve problematične odredbe od samog početka procesa transpozicije i u svim verzijama Nacrta. U tom smislu poslano je više dopisa premijeru Plenkoviću, Ministarstvu kulture i medija, ministrici Obuljen Koržinek, Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i glavnoj ravnateljici Kuterovac, zastupnicima u Hrvatskom saboru i zastupnicima u Europskom parlamentu, a s mnogima od njih su održani i sastanci. Tijekom cijelog postupka donošenja Zakona ZAPRAF i HDU bile su aktivne u informiranju svojih članova, medija i mjerodavnih institucija.

Po donošenju Zakona, ZAPRAF i HDU nastavile su provoditi aktivnosti s ciljem neutraliziranja štetnih odredbi Zakona i to sastavljanjem prijedloga ugovora usklađenih s novim Zakonom, održavanjem edukacija za proizvođače fonograma, održavanjem sastanaka s IFPI-jem, slanjem službenih upita prema DZIV-u i Ministarstvu kulture i medija itd.

Za više informacija o procesu donošenja zakona, kao i aktivnostima HDU-a posjetite stranicu Hrvatske diskografske udruge. 

U veljači 2021. pokrenut je i novi projekt Hrvatske diskografske udruge i radijskog urednika, voditelja i glazbenog kritičara Zlatka Turkalja Turkija.

Domaća diskografska industrija prošla je kroz razne faze razvoja, pomno prateći promjene kako u svijetu, tako i u glazbenoj umjetnosti te popularnoj kulturi. Njena uloga je danas još veća. Uz osnove snimanja, objavljivanja, distribuiranja i oglašavanja raznovrsnih glazbenih djela, ubraja i organiziranje evenata, odnose s javnošću, publishing, obavljanje koncertnih djelatnosti, glazbeno savjetovanje i organizaciju medijskih kuća. Jer, sve je to glazba.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) je, uzimajući sve to u obzir, u suradnji s legendarnim radijskim voditeljem i glazbenim urednikom Zlatkom Turkaljem Turkijem krenula u kreiranje novog glazbenog projekta pod nazivom Diskografska spajalica.

Vođeni idejom spajanja glazbenog svijeta pod jedan nazivnik, odlučili smo publici približiti riječi onih bez kojih taj svijet ne bi bio moguć – glazbenicama i glazbenicima. Cilj novog projekta je putem zanimljivih i sadržajnih intervjua predstaviti najbolje doajene te najnovije talentirane izvođače i izvođačice. Intervjui će se objavljivati dva puta mjesečno, pod perom Zlatka Turkalja Turkija, koji će svojim dugogodišnjim iskustvom čitateljima predstaviti ono najbolje od glazbe.

Glazbenici s kojima smo obavili intervjue u 2021. godini bili su:

DINO MERLIN
VANNA
TONČI HULJIĆ
ZDENKA KOVAČIČEK
ALFI KABILJO
RADOJKA ŠVERKO
ZRINKO TUTIĆ
ŽELIMIR BABOGREDAC
TEREZA KESOVIJA
DORIS DRAGOVIĆ
TOMISLAV MRDULJAŠ
ĐANI STIPANIČEV
BRUNO LANGER
RENATO METESSI
MIRO UNGAR
ALKA VUICA
MIROSLAV RUS
BORIS NOVKOVIĆ
JASENKO HOURA

SILVIJE GLOJNARIĆ

Hrvatska diskografska udruga započela je suradnju sa CMC Televizijom na novom i atraktivnom projektu naziva Gundulićeva – Ulica glazbe. Svakog utorka predstavljali smo priče glavnih dionika domaće glazbene industrije, od najuspješnijih diskografa pa sve do najeminentnijih izvođača i izvođačica, a sve iz naše zagrebačke ulice glazbe.

Gundulićeva je oduvijek bila ulica glazbe. Preseljenje kultne prodavaonice ploča Jugoton / Croatia Records iz Bogovićeve ulice u Gundulićevu 3 očito je bilo sudbinski predodređeno jer, prema izvatku iz Jutarnjeg lista objavljenom 28. studenog 1928. godine., tamo je na kućnom broju 5 bila smještena tvrtka Breyer. U njoj su se prodavali gramofoni i gramofonske ploče. Na broju 8 bila je firma S. AD. Engl., zastupnici mnogih svjetski poznatih brandova koji su prodavali gramofone i ploče marke Columbia.

Pored povijesnog utjecaja naše glazbene ulice, u njoj su stasali i za današnjicu važni dućani vodećih diskografskih kuća u regiji.“Ovdje je bila muzička naklada u ovom istom prostoru, danas se zove Dancing Bear, a imamo još dućane Croatia Recordsa, Aquarius Recordsa. Dakle, s pravom možemo reći da je Gundulićeva glazbena ulica“, rekao je Silvije Varga, direktor glazbene kuće Dancing Bear Music.

Kao i danas važna je bila i činjenica što je upravo u istoj ulici i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda koja se u Gundulićevu preselila 1876. godine, a otvorena je svečanim koncertom 4. prosinca iste godine. Zanimljivo je da je tada bila na kućnom broju 1000.

U emisiji, pored spomenutih diskografa čiji su dućani locirani u Gundulićevoj, svoja iskustva s fizičkim dućanima i web-shopovima predstavili su i predstavnici uspješnih glazbenih kuća i ostali izdavači. Isto tako, predstavljena su iskustva različitih izvođača, od  etabliranih doajena pa sve do najnovijih talentiranih izvođača i izvođačica.

U 2021. godini Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge, najveće diskografsko priznanje u Hrvatskoj, za iznimna diskografska postignuća u glazbi dobili su Vlatko Stefanovski, Zagreb Jazz Quartet i Dražen Žerić Žera.

Vlatko Stefanovski

Najveći gitarist naših prostora i zasigurno jedan od najboljih u Europi, ali i puno šire, Vlatko Stefanovski, nastupio je sa svojim triom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 7. prosinca, te mu je tom prilikom  predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Records, Želimir Babogredac uručio ovo posebno priznanje!

Vlatko Stefanovski makedonski je kantautor i bivši gitarist sastava Leb i sol,  što mu je donijelo kultni status u glazbenom svijetu. Nakon raspada grupe, Vlatko kreće pisati glazbu za kazalište i film te ostvaruje brojne uspješne suradnje s svjetskim i domaćim glazbenicima.
Vlatko Stefanovski osniva i Vlatko Stefanovski trio s kojim trenutno nastupa, koji čine Ivan Kukić na bas-gitari i Jan Stefanovski na bubnjevima.

Dražen Žerić Žera:

Dražen Žerić Žera, glazbenik, klavijaturist i frontman pop-rock sastava Crvena jabuka, dobiva najveće diskografsko priznanje za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos u glazbi!

Koncert, koji je održan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, započeo je recitalom Fabrisa Pinje kao uvod u pjesmu “Balada“. Upravo ta je pjesma jedan od najvećih hitova grupe Indexi, nakon čega je Žera nastavio s hitovima Crvene jabuke s aktualnog albuma “Tvrđava“. Već u prvom dijelu koncerta, nakon hita “Bježi kišo s prozora” koji je sve prisutne digao na noge, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Croatia Records, Želimir Babogredac, uručio je Žeri posebno priznanje Hrvatske diskografske udruge, Multi-platinum award  za jedinstveni glazbeno-umjetnički doprinos.

Zagreb Jazz Quartet

Za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi dobiva legendarna postava Zagrebačkog  jazz kvarteta!
Priznanja je uručio predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Records,  Želimir Babogredac!
Priznanja su tako uručena posthumno Bošku Petroviću (vibrafon), Davoru Kajfešu (glasovir), posthumno Miljenku Prohaski (kontrabas) i Silviju Glojnariću (bubnjevi).

Najiščekivanija dodjela glazbenih nagrada – Top.HR Music Awards i u 2021. otkrila je nove dobitnike ove prestižne nagrade. Top.HR Music Awards održan je s dvije lokacije – najsuvremenijeg televizijskog studija RTL-a te iz studija u Jadran filmu, ali na žalost bez publike. Aktualna epidemija koronavirusa dovela je glazbenu scenu u najneobičniju situaciju, kada su svi bili onemogućeni da održavaju koncerte, no unatoč tome, mnogi od njih su tijekom protekle godine stvarali nove pjesme koje će ostati kao svjedok tog vremena.

Top.HR Music Awards glazbena je nagrada u organizaciji Hrvatske diskografske udruge i RTL-a, a predstavlja jedinstveno glazbeno priznanje na domaćoj sceni.  Pobjednici u devet kategorija nagrađeni su prema preciznim podacima dobivenim prema radijskom emitiranju HR Top 40, koji uključuju više od 140 radijskih postaja diljem zemlje, prema fizičkoj prodaji te prema podacima o digitalnoj prodaji na glazbenim streaming servisima

Dodjelu je putem video veze uveličala jedna od najpopularnijih svjetskih glazbenica – Dua Lipa koja je osvojila nagradu u kategoriji najprodavaniji strani album odnosno strani izvođač godine.

Top.HR Music Awards‘ statuom Steklarne Rogaška okrunjeni su sljedeći izvođači:
Pjesma godine “Mali krug velikih ljudi“ (Massimo), muški izvođač godine Marko Kutlić, ženski izvođač godine, drugu godinu zaredom je Franka Batelić, grupa godine Pavel, novi izvođač godine je Nika Turković, najprodavaniji domaći album ”Sretan put’‘ (Mia Dimšić), najprodavaniji inozemni album ”Future Nostalgia” (Dua Lipa), streaming singl godine ”Ne boj se” (Marko Perković Thompson) te streaming izvođač godine Dino Merlin.

Dodjelu nagrada su vodili Ana Radišić i Tomislav Jelinčić, dok je hrvatske glazbenike u studiju Jadran filma ugostila Edita Misirić Vrkljan.

U svrhu saniranja pretrpljene štete u potresima koji su se dogodili tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. godine i pomoći podmirivanja troškova poslovanja, Upravni odbor Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a donijeli su odluku o isplati financijske pomoći na mjesečnoj osnovi radijskim postajama na području Banovine.

Povodom Nacionalnog dana albuma koji se u 2021. godini obilježio 13. listopada, glazbeni svijet u Hrvatskoj proslavio je veliki 73. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti. Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodila je niz aktivnosti- u glazbenim prodavaonicama svi ljubitelji glazbe mogli su kupiti glazbene albume uz prigodne popuste diljem Hrvatske. Obilježavanju Nacionalnog dana albuma podršku su pružile i ambasadorice projekta – Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.

„Svakom čovjeku koji voli glazbu ona budi najplemenitije osjećaje. Glazba je jedan veliki dio mog života. Meni se čini da žena, kad je pravi glazbenik, može biti za nijansu produhovljenija od muškarca. To znači osjećati glazbu u svakom svom atomčiću.“ izjavila je tom prilikom glazbena diva Tereza Kesovija

Prošlogodišnji Nacionalni dan albuma slavio je žene u glazbi i stvorio je savršenu priliku za ponovni posjet albumima najuspješnijih glazbenica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice, do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća.

Nika Turković, mlada pjevačica u usponu, izjavila je: „Izuzetna mi je čast biti jedna od ovogodišnjih ambasadorica Nacionalnog dana albuma, jer kao kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni, sve više i više osjećam potrebu isticanja žena u glazbi, posebice na ovoj našoj ‘maloj’ sceni. Mislim da nas ima mnogo i da smo često iza kulisa, a da radimo velike stvari koje češće treba slaviti. Ovom prilikom upravo za to imamo prostora i na tome sam beskrajno zahvalna.“ 

„Zamislite svijet bez glazbe… To bi bilo strašno. Oduvijek sam bila fascinirana bendovima koji su svirali i uvijek sam se muvala negdje oko bine. Imam puno glazbenih uspomena, ali mi je najnevjerojatnije bilo kada je Josipa Lisac otpjevala moje stihove i kada sam to čula na radiju. To mi je potpuno nevjerojatno još dan danas – radite pjesmu, sudjelujete u njenom stvaranju od početka do kraja, čujete pjesmu u studiju, ali kada je čujete neočekivano na radiju, to je nešto fantastično.“, rekla je Alka Vuica tom prilikom, jedna od najpoznatijih domaćih autorica i pjevačica.