U tijeku je javno savjetovanje o prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koje traje do 17. svibnja. Jedna od ključnih stvari koje bi se trebale riješiti novom zakonskom regulativom su pitanja pravednije raspodjele naknada velikih internetskih platformi kao što su Google odnosno Youtube prema sudionicima kreativne, kulturne i medijske industrije.

Kontinuirani razvoj tehnologije mijenja način stvaranja i iskorištavanja autorskih djela te se javlja potreba izmjene zakona kako bi regulativa držala korak s tehnologijom i osigurala zaštitu nositelja prava te potaknula inovacije, ulaganja i produkciju novog sadržaja. Upravo iz tog razloga donesena je i Direktiva o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu (DSM Direktiva 2019/790) koja je stupila je na snagu u lipnju 2019. godine, a Republika Hrvatska trenutno je u postupku donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Upravo zbog važnosti ove tematike, Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF izradili su posebnu internetsku stranicu kako bi sve svoje članove, ali i ostale dionike glazbene industrije – autore, izvođače te ostale kreativce, kao i zainteresiranu javnost, obavijestili o ključnim informacijama vezanim uz donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Stranici se može pristupiti na sljedećoj web poveznici: UKLJUČI SE – SAZNAJ O SVOJIM DIGITALNIM PRAVIMA

Mnogobrojni hrvatski glazbenici i predstavnici glazbene industrije već su podijelili s nama svoja razmišljanja o tome što očekuju od novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a sve ih možete pronaći i preuzeti na web stranici Hrvatske diskografske udruge. Neki od njih su: Branimir Mihaljević, Miroslav Rus, Ivan Huljić, Jurica Popović, Rajko Suhodolčan, Želimir Babogredac, Branko Komljenović, Dario Draštata, Silvije Varga, Kristina Krajna, Gordana Bosak, Lida Hamar Paladin, Lana Martinjak, Silvio Pasarić, Stipe Mađor Božinović, Hrvoje Markulj, Orjen Riđanović, Maja Vidmar Klarić, a napominjemo da nam izjave stižu gotovo svakodnevno te će sve redovito biti ažurirane na web stranici Hrvatske diskografske udruge.

Podsjećamo, digitalno korištenje glazbe posljednjih godina bilježi snažan rast i stoga je izrazito važno kvalitetno urediti digitalno tržište. Na primjer, samo su hrvatski izdavači/proizvođači fonograma izdali odobrenja za preko 150 000 snimaka domaćeg repertoara stotinama digitalnih platformi diljem svijeta kako bi sadržaj hrvatskih glazbenika bio dostupan obožavateljima u Hrvatskoj, Europi i ostatku svijeta.

Upravo iz tog razloga smatramo da je od vitalne važnosti donijeti kvalitetan propis kako bi svi dionici glazbene industrije u narednim razdobljima osjetili napredak u ostvarivanju svojih prava.