Ovoga tjedna, u Bruxellesu je održana konferencija direktora nacionalnih grupa-članica Svjetske diskografske federacije (IFPI), među kojima su bili i predstavnici Hrvatske diskografske udruge Branko Komljenović, Dario Draštata, Maja Vidmar Klarić i Mladen Milić.

Na konferenciji se raspravljalo o ulaganju u glazbi, novostima na tržištu, glavnim porukama koje se mogu koristiti iz Global Music Reporta, naknadi izvođača, umjetnoj inteligenciji, slučaju RAAP, provedbi i ostalim dosjeima EU-a .

Na samom uvodu u konferenciju sudjelovala je i gospođa Emmanuelle du Chalard, vršiteljica dužnosti voditeljice Odjela za autorsko pravo Europske komisije, koja je govorila o umjetnoj inteligenciji, slučaju RAAP, provedbi, a dotaknula se i DSM Direktive koja je u Hrvatskoj implementirana Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima iz 2021. godine.

Europska komisija je najavila da će u narednom razdoblju napraviti screening tj. provjeru na koji način je implementacija provedena u svakoj državi članici i je li Direktiva ispravno implementirana.

Prilikom posjeta Bruxellesu, predstavnici HDU-a održali su sastanke i sa zastupnicima u Europskom parlamentu: Tomislavom Sokolom, Ladislavom Ilčićem, Karlom Resslerom, Romanom Jerković, Željanom Zovko, Biljanom Borzan i Predragom Fredom Matićem, a glavna tema tih sastanaka odnosila se na Direktivu o umjetnoj inteligenciji, koja bi trebala biti donesena u ožujku ili travnju 2024. godine.

Na samoj konferenciji puno se govorilo i o sve većoj ulozi i utjecaju umjetne inteligencije te je glazbena industrija još jednom iznijela svoj stav odnosno preporuke u tri točke: 1. sadržaj koji je zaštićen autorskim pravom ne smije se koristiti u AI procesima bez prethodnog odobrenja nositelja prava; 2. smislena obveza vođenja evidencije se mora nametnuti developerima i ostalim uključenima koji koriste glazbena djela za obučavanje umjetne inteligencije i 3. djela i snimke koje je stvorila isključivo umjetna inteligencija bez utjecaja ljudske kreativnosti ne bi trebala uživati zaštitu kao autorska djela.

Veliki naglasak stavljen je na obvezu transparentnosti, tj. 2. točku po kojoj developeri moraju voditi registar o tome kojim sadržajem je umjetna inteligencija napunjena, tj. iz kojeg sadržaja je učila.